IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Renesas купува производителя на чипове Dialog за почти 5 млрд. евро

Японците, които досега са се концентрирали силно върху автомобилната индустрия, искат да разширят своята гама от продукти в други индустриални сектори

13:13 | 08.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Германско-британският поддоставчик на Apple Dialog Semiconductor е напът да бъде придобит от японска компания. Бордът на директорите на разработчика на чипове прие в понеделник предложение за поглъщане за почти 4,9 милиарда евро от Renesas Electronics.

Японците, които досега са се концентрирали силно върху автомобилната индустрия, искат да разширят своята гама от продукти в други индустриални сектори, от електронно управление на апартаменти („интелигентни домове“) до медицински технологии. За Dialog поглъщането е възможност да стане по-малко зависим от основния си клиент Apple.

Renesas предлага 67,50 евро за акция на Dialog. Това е премия от около 20% спрямо цената на затваряне в петък. Книжата вече поскъпнаха с 6,8% до годишен връх от 56,12 евро, след като в статия на италиански вестник се пишеше за интереса на STMicroelectronics към Dialog. През последните три месеца акциите на Dialog поскъпнаха с почти 50%.

В понеделник те се изстреляха с почти 18 процента до 66 евро, но останаха под цената на офертата. Акциите на Renesas поевтиняха с 3,6% в Токио. За финансиране на поглъщането японците планират увеличение на капитала до 270 милиарда йени (2,1 милиарда евро), а останалата част трябва да бъде покрита със заеми.

Renesas очаква придобиването да ѝ генерира икономии от 125 милиона долара през следващите три години и да ѝ увеличи приходите с 200 млн. долара за пет години. Директорът на Renesas Хидетоши Шибата говори за „важна стъпка, която ще катапултира плановете за растеж на Renesas занапред“.

Шефът на Dialog Джалал Багерли се надява преди всичко на пазарната мощ, продажбите и обслужването на клиентите на японците. Едва през август двете компании разшириха дългогодишното си сътрудничество. Dialog все още не произвежда сама чиповете, но разчита на поддоставчици като TSMC в Азия.

Renesas възникна от бившите подразделения за чипове на компаниите Hitachi, Mitsubishi Electric и NEC. Конкурентът на Infineon има световен пазарен дял от 30 процента в микроконтролерите за автомобилната индустрия, но също така се опитва да се укрепи в други области – предимно с поглъщания. През 2017 и 2019 г. бяха придобити Intersil Corp и Integrated Device Technology (IDT).

През 2019 г. японската компания за чипове генерира приходи от 718 милиарда йени (5,7 милиарда евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още