IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei влиза в битката на 5G огъващите се телефони

Компанията представи и новите си лаптопи в Барселона

17:29 | 24.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Investor.bg

 

Huawei влиза едновременно в битката на смартфоните с огъващи се екрани и на тези с 5G свързаност с ново устройство, наречено Huawei Mate X. Телефонът беше представен от главния изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group Ричард Ю по време на събитие, предшестващо Световния мобилен конгрес, който започва утре в Барселона.  

Както изглежда през 2019 г. големите играчи на пазара на смартфони ще влязат в тежък сблъсък в сегмента с огъващи се смартфони, предлагани за сериозни суми. След като миналата седмица Samsung обяви Galaxy Fold на цена от 1980 долара, днес Huawei успя да надскочи сумата. Huawei Mate X пристига с 8GB RAM и 512 GB памет срещу 2299 долара. 

Пазарът на смартфоните се забавя и производителите се опитват да намерят нови начини да убедят потребителите, че трябва да ъпгрейднат своите устройства. Високоскоростните мрежи от следващо поколение все още са далеч от достъпността на основните продукти, така че производителите на устройства търсят нови форм фактори за устройствата, за да предизвикат вълнение.

Но това си има своята цена. Цената на Huawei от 2299 евро е малко по-висока от тази за Galaxy Fold на Samsung, който ще струва 2000 евро, когато бъде пуснат по-късно тази година на пазара. При цена от над 1000 евро за премиум телефони, клиентите се обръщат към по-евтини алтернативи, често изградени от по-малко известни компании.

Huawei се бори с глобалните трудности около телекомуникационното си оборудване, но често ги пренебрегва заради бързия растеж на компанията като производител на смартфони. През миналата година китайците надминаха Apple и станаха вторият по големина производител на смартфони в света по данни на IDC.

Huawei Mate X ще излезе на пазара в средата на 2019 г., разкриха от компанията.

В сгънато състояние телефонът е с 6,38-инчов екран отзад, с 6,6-инчов отпред, а когато го разгънете – с 8-инчов, без прорез. Дисплеят е OLED Full-view.

По думите на Ричард Ю устройството е направено така, че да няма свободно пространство между екраните в сгънато състояние и той да се затваря плътно. В разгънат режим телефонът е с дебелина от 5,4 милиметра, а в сгънат – 11 милиметра.

От компанията изтъкнаха, че са патентовали технологията за огъването, по която са работили в продължение на три години, а самият механизъм съдържа над 100 компонента.

Чипсетът е добре познатият от Mate 20 Pro Kirin 980. Телефонът разполага Balong 500 5G модем с максимална скорост до 4,6 Gbps.

По отношение на камерите Huawei продължава партньорството си с Leica, но не чухме много подробности този път. Благодарение на задния екран, когато някой ви прави портрет, ще можете да се виждате директно.

След като видяхме опцията за супер бързо зареждане в Huawei Mate 20 Pro, компанията предлага същото и в най-новото си устройство, но този път скоросттта е по-висока, като батерията се зарежда на 85% само за 30 минути.

Батериите, както при Galaxy Fold, са две, но са с общ капацитет 4500mAh, докато Samsung предложи 4380 mAh.

За начало Mate X ще се предлага само в цвят Interstellar Blue, но в бъдеще можем да очакваме повече варианти.

Томас Хюсън, анализатор в Forrester, заяви пред Bloomberg, че Mate X "показва, че Huawei е лидер в технологичните иновации", но Но ще отнеме "няколко години", преди значителна маса от клиенти да получат 5G функционалности и сгъваеми екрани.

Други предложения

По време на събитието днес Huawei представи и другите си хардуерни предложения -MateBook X Pro, MateBook 13 и MateBook 14.

Първият, анонсиран като флагман, се радва на значителни подобрения спрямо своя предшественик. Дизайнът е запазен почти същият, но устройството е с дебелина 14,6 милиметра. Екранът е 13,9-инчов FullView.

Компютърът разполага с осмо поколение процесор от Intel, както и с видеокарта Nvidia GeForce MX250 карта и Bluetooth 5.0. По думите на Ричард Ю Thunderbolt 3 портът ще бъде по-мощен от този на предшественика. По-любопитното е, че MateBook X Pro има скенер за разпознаване на пръстови отпечатъци, който е разположен над клавиатурата и има собствен чип за сигурност.

По време на представянето акцентът падна и върху по-добрия звук на ноутбука, който се поддържа от система от 4 Dolby Atmos говорителя.

MateBook 14 е с 14-инчов екран, също с осмо поколение процесор на Intel Core i5 -8265U или i7 – 8565U. В случая Huawei предлага бързо зареждане на лаптопа – след 15-минутно зареждане, ще разполагате с капацитет за работа от 3 часа. Лаптопът може да зарежда мобилни устройства, поддържащи такава функция.

MateBook 13, който е директен конкурент на MacBook Air на Apple, също беше показан, след като по-рано тази година дебютира на CESв Лас Вегас, САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още