IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei търси все по-голяма независимост с новите си смартфони от серията Mate 40

Компанията представи не само телефони, но и собствени заместители на услугите на Google

17:19 | 22.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Huawei</em></p>

Снимка: Huawei

В една особено тежка за производителите на смартфони, а и за цялото човечество година, Huawei се бори и с всички предизвикателства, произтичащи от търговската война между Пекин и Вашингтон. Това неминуемо беляза и премиерата на новите устройства на компанията днес, когато главният изпълнителен директор на звеното за потребителска електроника Huawei Consumer Group Ричард Ю със сериозен тон подчерта, че въпреки действията на САЩ компанията остава ангажирана със създаването и предоставянето на иновации на цялото човечество.

Виртуалното събитие изненада лошите пророци за бъдещето на Huawei с цяла линия нови 5G устройства, начело с трите нови модела смартфони oт серията Mate 40. Освен Mate 40 и 40 Pro, китайската технологична компания представи и Pro+ модел, който е с още по-добри спецификации.

Базовият модел е с 6,5-инчов OLED огънат в краищата дисплей с 2376 x 1080 p. Опреснителната му честота е 90 Hz, както и при останалите два модела. При тях обаче дисплеят е по-голям – 6,76 инча и 2772 x 1344 p. И при трите устройства екранът остава извит отстрани, както при предходните поколения Mate. Бутонът за звука продължава да отсъства, като е заменен с виртуален такъв.

Що се отнася до конфигурацията, Mate 40 се предлага с 8GB RAM и 128GB вградена памет. 40 Pro също е с 8GB RAM, докато Pro+ е с 12MB. По отношение на вградената памет и двата Pro модела са с 256 GB. Ако заложите на по-скъпия Porsche Design вариант, опцията е за 512GB.

По думите на Ричард Ю Mate 40 Pro и Pro+ ще са с 4400 mAh батерия, която ще поддържа 66W супербързо зареждане с кабел, както и 50W бързо безжично зареждане.

И трите нови устройства разполагат с вграден в дисплея скенер за пръстови отпечатъци, а при по-скъпите варианти има и 3D Face технология за отключване чрез лицево разпознаване.

Системата от задни камери отново е с кръгла форма, която компанията нарича Space Ring Design. Mate 40 включва 50 MP основна камера с f/1.9, 16 MP широкоъгълна камера с f/2.2, както и 8MP телефото обектив с f/2.4. Mate 40 Pro е със същата основна камера, но има 20 MP широкоъгълна камера с f/1.8 и 12 MP перископна камера с f/3.4 с петкратно оптично приближение. Mate 40+ пък е с основна камера от 50 MP, както и с 20 MP широкоъгълна камера с f/2.4 и 8 MP перископна камера с f/4.4 и 10 пъти оптичен зуум. В този модел има и 12 MP телефотообектив с f/2.4, както и ToF сензор. Porsche Design Мате 40 RS е със същите камери като Mate 40 Pro+, но включва допълнителен термо сензор.

По-любопитни се оказаха предните камери. При Mate 40 Pro и Pro+ тя е 12 MP широкоъгълна, като има и 3D ToF сензор. Освен това може автоматично да засича кога в кадъра попадат повече хора и коригира картината така, че да се поберат всички и никой да не е изрязан от снимката.

И трите нови смартфона ползват 5nm чип Kirin 9000, който поддържа 5G свързаност. Новият процесор на компанията разполага с 15,3 млрд. транзистора, или както подчерта Ричард Ю: „с 30% повече от A14” на Apple. И този път Huawei не изневери на традициите си и не пропусна възможността да сравни ключовите спецификации на своите устройства с флагманите на пазара – практика, която другите играчи откровено избягват. И все пак Ю се заигра с навлизането на Apple на пазара на 5G устройства, като сподели, че Mate 40 серията ще разполага с трето поколение 5G модемна технология от Huawei, която е по-бърза от останалите на пазара.

Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още