IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei определи новите правила на САЩ като „своеволие“

Компанията обяви, че бизнесът ѝ ще пострада, ако решението остане в сила

18:15 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

В първия официален отговор на Huawei Technologies към хода на администрацията на Доналд Тръмп да ограничи достъпа ѝ до глобалните доставки на чипове, китайският гигант определи решението като „своеволие“ и заяви, че бизнесът му ще пострада, предава Ройтерс.

„Очакваме бизнесът ни неизбежно да бъде засегнат. Ще направим всичко възможно, за да потърсим решение“, коментира председателят на компанията Гуо Пин по време на годишна среща, провела се днес.

„Оцеляване е ключовата дума за нас в момента“, заяви още Гуо.

По думите му Huawei е ангажирана да изпълява американските правила и значително е увеличила развойната си дейност и инвентара си, за да отговори на натиска от страна на САЩ.

Петъчният ход на Министерството на търговията на САЩ разширява властта на държавата, позволявайки ѝ да изисква лицензи за продажбата на чипове, произведени в чужбина с американски технологии, на Huawei. С това се опитва да спре продажбите към втория по големина производител на смартфони в света.

Компанията попадна в „черния списък“ на Министерството на търговията на САЩ преди година заради притеснения за националната сигурност. Тогава Вашингтон я обвини, че е нарушила американските санкции срещу Иран, както и че се опитва да шпионира клиенти. Huawei отрича всички тези обвинения.

Но представители на администрацията на Тръмп бяха ядосани, че поставянето в черния списък не беше достатъчно, за да спре достъпа на Huawei към ключови доставки.

Китайската компания твърди, е новото решение на САЩ е „своеволно и пагубно и заплашва да подкопае цялата индустрия в глобален мащаб“.

„Huawei категорично се противопоставя на промените, направени от Министерството на търговията на САЩ..., което е насочено конкретно към Huawei”, се казва в изявлението.

Гуо коментира, че Huawei е похарчила 18,7 млрд. долара за покупки от американски доставчици миналата година и би продължила да го прави, ако правителството на САЩ позволи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още