IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honor представи първия си смартфон след раздялата си с Huawei

Компанията разкри, че е сключила договори с доставчици на компоненти като Intel и Qualcomm

10:15 | 22.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Brent Lewin/Bloomberg

Китайският производител на бюджетни смартфони Honor е сключил партньорство с големи доставчици като Intel и Qualcomm, след като миналата година беше продаден от компанията си майка Huawei Technologies в опит да бъде спасен, предава Ройтерс, като се позовава на информация от Honor. Освен това компанията представи първия си смартфон след раздялата си с китайския гигант. 

През ноември Huawei продаде Honor на консорциум, за да помогне на бранда да започне отново да получава компоненти, до които преди това нямаше достъп заради санкциите, наложени от САЩ.

След като главният изпълнителен директор Джордж Джао представи новия модел V40, компанията обяви, че е сключила собствени сделки с някои технологични компании. Сред тях попадат AMD, MediaTek, Micron Technology, Microsoft, Samsung, SK Hynix и Sony.

„Последните пет месеца бяха изключително трудни, но важни за Honor”, коментира Джао. „Усещаме тежестта на очакванията на партньорите в индустрията и на потребителите“.

Докато беше част от Huawei, Honor се фокусираше върху бюджетни смартфони, но сега целта ѝ е да се насочи към средния и високия клас, като направи и експанзия зад граница, допълва изпълнителният директор.

Освен това компанията ще атакува и пазара на интернет на нещата, т.е. ще произвежда свързани умни устройства, контролирани през смартфон.

„Те искаха да покажат, че са преродени след Huawei, така че потребителите да им се доверят, че могат да имат същото качество, към което се стреми и Huawei”, коментира Никол Пенг, вицепрезидент „Мобилност“ в консултантската компания Canalys.

През третото тримесечие на миналата година Honor е продала 13,3 млн. телефона, което възлиза на малко над една четвърт от общите продажби на Huawei, твърдят от Canalys.

Близо 8000-те служители на Honor са се прехвърлили от офисите на Huawei в нова централа, която също е разположена в южния град Шънджън. Около 50% от тях се занимават с развойна дейност, твърди Джао.

Затягането на рестрикциите от САЩ ограничи достъпа на Huawei до по-модерни чипове, направени с американска технология, а от това пострада бизнесът със смартфони на компанията. САЩ твърдят, че оборудването на Huawei носи риск за сигурността – обвинение, което компанията отрича.

Новият смартфон на Honor – V40, разполага с 6,72-инчов дисплей и ще се предлага в три цвята – сребърно, черно и розово злато. По думите на компанията графиката и възможностите на тъчскрийна са подобрени, така че да предлагат по-приятно преживяване при играенето на игри. Телефонът работи с 5G чип от тайванската MediaTek – компанията, която стана най-големият доставчик на чипове за смартфони в Китай през 2020 г.

Началната цена на V40 е 556 долара за модел със 128 GB вградена памет, но има и малко по-скъпа версия с 256 GB. Устройството ще бъде пуснато в Китай и още не е ясно дали са предвидени продажби в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още