IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гигантите на пазара на чипове генерират повече пари от всякога

Недостигът на полупроводници се очаква да тласне приходите на десетте лидера в сектора до нов исторически връх

21:47 | 01.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Приходите на десетте най-големи производителя на чипове в света са достигнали до рекорден връх през първото тримесечие на 2021 г., твърди компанията за пазарни проучвания TrendForce.

Общите тримесечни приходи на въпросните компании са се увеличили до 22,75 млрд. долара през периода.

Чиповете се ползват за всичко – от коли и гейминг конзоли до перални машини и четки за зъби. Те са важна част от световната икономика и са ключови за много от най-големите индустрии. Но също така са дефицитни, а недостигът им може да продължи до 2023 г.

“Благодарение на нарастващото търсене на различни крайни устройства производителите увеличават дейностите си по снабдяване с компоненти, а в резултат на това капацитетът на производителите е недостатъчен от 2020 г., поради което различни производители повишават цените и коригират продуктовия си микс, за да си осигурят рентабилност“, пише анализаторът на TrendForce Джоан Чиао.

Около 75% от приходите на най-големите производители на чипове в света през последното тримесечие са генерирани от една компания: TSMC, или Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation.

Компанията, чието седалище е в Тайпе, е генерирала 12,9 млрд. долара приходи за първото тримесечие, което е с 2% повече спрямо година по-рано, според TrendForce. 7-,12- и 16-нанометровите чипове на TSMC са основните ѝ източници на приходи.

САЩ и Европейският съюз твърдят, че искат да бъдат по-самостоятелни, когато става дума за чипове, тъй като голяма част от чиповете в света се произвеждат в Азия.

От своя страна, приходите на южнокорейския технологичен гигант Samsung в този сегмент са се свили с 2 на сто през последното тримесечеие до 4,1 млрд. долара.

Чиао твърди, че отчасти това се дължи на зимната буря в Тексас през февруари, която доведе до спиране на тока в Остин и принуди Samsung временно да спре производството на чипове в един от заводите си в щата.

Тримесечните приходи на тайванската United Microelectronics Corporation са нараснали с 5% до 1,6 млрд. долара, а тези на китайската SMIC – с 15% до 1,1 млрд. долара.

TrendForce очаква приходите на компаниите в сектора да продължат да растат, докато цените на продуктите им също нарастват, а търсенето остава голямо.

TrendForce очаква общите приходи на 10-те гиганта „отново да достигнат исторически връх“ като запишат 1-3% ръст на тримесечна база през второто тримесечие на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още