IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да вземе решение за общия стандарт за зарядните на 7 юни

Apple се противопоставя на тези амбиции на блока

14:30 | 04.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Страните в Европейския съюз и властите в блока трябва да постигнат споразумение на 7 юниз а използването на общ стандарт за зарядните за мобилни телефони, таблети и слушалки. Тогава те ще се срещнат, за да обсъдят предложението, което е яростно критикувано от Apple, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Предложението за универсален порт за зареждане беше представено за първи път от Европейската комисия преди повече от десетилетие, след като потребителите на iPhone и Android се оплакаха, че трябва да използват различни зарядни устройства за своите телефони.

Смартфоните на Apple се зареждат с т.нар. Lightning кабел, докато базираните на Android устройства – с USB-C конектори.

Диалогът следващия вторник ще бъде вторият, а вероятно и последен между държавите в блока и властите в Брюксел по този въпрос – индикатор за силното желание за постигане на сделка, допълват източниците.

Нерешените въпроси включват дали обхватът на предложението да не бъде разширен и да бъдат добавени и лаптопите. Това е ключово искане, което вероятно ще засегне Samsung, Huawei и други производители на устройства, допълват източниците.

Евродепутатите иска да включат и системите за безжично зареждане, така че те да бъдат хармонизирани до 2025 г., докато страните от ЕС и Европейската комисия искат по-дълъг период за въвеждане по технически причини.

Apple не е открита веднага за коментар. По-рано тя е казвала, че неподходящото използване на остарели международни стандарти задушава иновациите, а принуждаването на потребителите да преминат към нови зарядни устройства може да създаде планини от електронни отпадъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още