IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да внедри 1,5 млн. умни термостата тази година

Това е част от усилията да засили енергийната си ефективност

17:24 | 27.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Европейският съюз ще се стреми да внедри най-малко 1,5 млн. енергоспестяващи „интелигентни“ термостата тази година, докато се опитва да се откаже от руската енергия, обявиха Брюксел и Вашингтон в съвместно изявление днес, предава Ройтерс.

Умните термостати обичайно са свързващи се с безжичен интернет устройства, които регулират настройките на температура за отопление или охлаждане на дома и могат да помогнат за намаляване на сметките за енергия.

Американският държавен глава Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които се видяха на срещата на върха на Г-7 в Германия, докладваха за свършеното от работната група на САЩ-ЕС, създадена през март, когато Вашингтон обеща да помогне на Брюксел да получи допълнителни 15 млрд. куб. метра втечнен природен газ тази година.

В съвместното изявление съюзниците посочват, че износът на втечнен природен газ до Европа е нараснал със 75 на сто от март насам, а износът му от САЩ към Европа почти се е утроил.

По думите им Съединените щати подкрепят намаляването на търсенето и ускоряването на чистите технологии. Работната група пък има за цел да насърчи внедряването на термопомпи, интелигентни термостати и начини за намаляване на търсенето на енергия.

По-специално те ще се стремят да насърчат членовете на ЕС, европейските и американските компании да постигнат първоначалната цел за внедряване на поне 1,5 млн. интелигентни термостати в европейските домове до края на 2022 г., гласи изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr.Bah
преди 1 година
И умни бойлери, които топлят вода за едно къпане седмично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още