IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се бори срещу телефона, който някога го спаси

От общо 45 млн. потребители на смартфони в Турция едва около 15% притежават iPhone

21:32 | 15.08.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty Images</p>

Снимка: Getty Images

В нощта, в която той бе заплашен да загуби всичко, Реджеп Тайип Ердоган се реши на изненадващ ход. На онзи 15-ти юли 2016 г. не му оставаха толкова много възможности, след като бунтовническите войници бяха завзели телевизионните станции в страната и парализираха телефонните мрежи. Как би могъл Ердоган да се обади на своите последователи и да ги призове да се противопоставят? Ето защо турският президент направи обръщение към народа по нетрадиционен начин - с помощта на iPhone на Apple и приложението за видео телефония FaceTime. "Призовавам турския народ да се събере на площади и летища. Няма по-голяма сила от тази на хората!", призова Ердоган. "Йерархията е нарушена. Това е стъпка срещу висшите командващи от техните подчинени", посочи той.

Образът бе зърнест, накъсан, но може би точно това предаване помогна на Ердоган да запази своята власт. Бунтовниците не успяха да блокират Facetime и да спрат разпространението на видео съобщението. Но това е страхотна ирония: В безизходицата си Ердоган посегна за помощ точно към този продукт, на който две години по-късно обяви бойкот, пише в свой репортаж германският Die Welt.

Турският президент иска да вгорчи живота на американските технологични компании, на първо място на Apple, иконата на индустрията. „Американците имат iPhone“, заяви Ердоган в реч пред свои привърженици, но "от другата страна е Samsung“, пояснява той. По-късно видеоклипове в социалните медии показаха кадри, на които се вижда как турците разбиват своите iPhone.

Причината за спора със Съединените щати е фактът, че Ердоган нареди ареста на един американски пастор. За да предизвика освобождаването му, президентът на САЩ Доналд Тръмп удвои митата върху стомана и алуминий от Турция. След това страната изпадна във валутна криза, а лирата загуби сериозна част от стойността си.

Как Ердоган възнамерява да приложи на практика бойкота на Apple и да гарантира, че сънародниците му в бъдеще ще купуват оборудване от южнокорейския конкурент например, остава неясно. За Apple мярката вероятно няма да е сериозно предизвикателство. От общо 45 млн. потребители на смартфони в Турция около 15% притежават  iPhone - в сравнение с други пазари, като Германия или САЩ, това е сравнително малък дял.

Ердоган обаче не е първият политик, на който му хрумва да се изправи срещу Apple. Преди две години подобен ход предприе и американец. Тогавашният все още кандидат-президент  Доналд Тръмп. Когато ФБР поиска достъп до iPhone през 2016 г. заради терористична атака през февруари, Apple отказа да отключи устройството, а Тръмп призова за бойкот. И по това време донякъде се държеше точно като Ердоган днес: Той изпрати призива си в Twitter - от своя iPhone.

Делът на iPhone в Турция не е толкова значителен, но новините за забраната на продажбите на територията на турската страна са "много значими", защото биха моли да създадат ефект на доминото, твърди технологичният редактор на Bloomberg Марк Гърман. Вижте целия му коментар във видео материала. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 1
mick
преди 5 години
Другите телефони сякаш нямат видео...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 10
abdul
преди 5 години
кухи са тия дето си го купуват изобщо.иначе тия събития" Доналд Тръмп удвои митата върху стомана и алуминий от Турция. След това страната изпадна във валутна криза, а лирата загуби сериозна част от стойността си."май са наобратно до колкото помня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 15
abdul
преди 5 години
кухи са тия дето си го купуват изобщо.иначе тия събития" Доналд Тръмп удвои митата върху стомана и алуминий от Турция. След това страната изпадна във валутна криза, а лирата загуби сериозна част от стойността си."май са наобратно до колкото помня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Ердоган се бори срещу телефона, който някога го спаси Цъ!Спаси го дядя Вова, като овреме го предупреди за преврата и вероятно РЕБ-а от руското посолство, блокирал ракетите на следящия ги самолет (последното е само версия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 15
vankata89
преди 5 години
*** кухи лейка са тези който са си счупили телефоните само за да покажат съпричасност към султана. На всички диктатори все някой друг им е виновен и никога не са виновни те :). Ако бях в анадолската *** щяха да ме арестуват сигурно за критики към наместника на aЛлах нарочно с малко а :D на земята султан Ердоган ама за щастие не съм :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още