IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK глоби с над 111 млн. евро четири производителя на електроника

Philips, Pioneer, Asus и Denon & Marantz са фиксирали цените на продуктите си за онлайн търговците на дребно

14:50 | 24.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (EK) наложи във вторник (24-и юли) глоба в общ размер от над 111,2 млн. евро на Philips, Pioneer, Asus и Denon & Marantz за налагането на фиксирани онлайн цени на препродажба, съобщи Комисията в свое прессъобщение.

Глобата е по четири отделни дела, които бяха започнати миналата година от антитръстовите органи на Комисията. Сумата е била намалена обаче от първоначално определената заради сътрудничество на компаниите с ЕК.

Според Комисията Аsus, Denon & Marantz, Philips и Pioneer са били замесени в „поддържане на фиксирани и минимални цени на препродажба“, ограничавайки по този начин способността на онлайн търговците да определят собствени цени на дребно за широко използвана потребителска електроника, включително кухненски уреди, преносими компютри и Hi-Fi продукти.

Четирите производителя са се намесили в дейността най-вече на онлайн търговците на дребно, които са предлагали техни продукти на ниски цени. Ако тези търговци не са следвали цените, поискани от производителите, са били заплашвани или санкционирани, например с блокиране на доставките.

Много търговци, включително онлайн, използвани алгоритми за ценообразуване, които автоматично адаптират цените на дребно към тези на конкурентите, отбелязват от Комисията. Така ценовите ограничения, наложени от производителите, са имали по-широко влияние върху онлайн цените за съответните продукти като цяло.

Нещо повече, използването на развити инструменти за мониторинг са позволили на производителите ефективно да следят цените на препродажба в дистрибуторската мрежа и да се намесват бързо в случаи на по-ниски цени.

Ценовите намеси са ограничили ефективната ценова конкуренция между търговците на дребно и са довели до по-високи цени с незабавен ефект за потребителите.

И четирите компании са сътрудничили на Комисията, осигурявайки доказателства със значителна добавена стойност и признавайки факти и нарушения на антитръстовите правила на ЕС.

Затова Комисията е намалила глобите им в зависимост от степента на това сътрудничество – с 40% за Asus, Denon & Marantz и Philips и с 50% за Pioneer.

По отделно глобите са както следва: 63,5 млн. евро за Asus, 7,7 млн. евро за Denon & Marantz, 29,8 млн. евро за Philips и 10,17 млн. евро за Pioneer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още