IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай e напът да стартира услуга с автономни таксита

Кралството пуска пробни пътувания с автономни автомобили

10:47 | 15.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;RTA&nbsp;</p>

Снимка: RTA 

Дубай е напът да стартира нова услуга с автономно движещи се таксита. Органът за транспорт в кралството RTA започна през уикенда тестове със самостоятелно движещи се автомобили, но засега без пътници, предава Mashable.

Самото начало на тестовете бе оповестено в рамките на търговското изложение Gitex. Предвижда се тестовете да продължат около три месеца в избрани части на града.

„Моделът е проектиран съвместно с Dubai Silicon Oasis и DG World (Digirobotics). Автомобилът предлага иновативно решение за предизвикателствата, свързани с началото или края на пътуванията на пасажерите, както и вътрешните пътища в няколко жилищни общности и места за забавление", казва Ахмед Барозиан, изпълнителен директор на Агенцията за обществен транспорт.

Автомобилите разполагат с високи стандарти за безопасност и сигурност. Те могат отдалечено да сканират и да разбират какво е обкръжението, като например разпознават светлинни сигнали и четирите страни на трасето чрез GPS система. Освен това колите могат да наблюдават всеки обект, който може да има потенциала да предизвика сблъсък.

"Пробните пътувания с автомобилите ще започне до края на 2018 година на определени маршрути в Dubai Silicon Oasis и ще продължи три месеца. Превозното средство може да се движи със скорост до 35 км/ч и да побере четирима пътници, включително водач в режим на готовност. Може да се извика шофьор, ако автомобилът претърпи потенциална техническа грешка, като се натисне бутон, който превключва работата от автономно шофиране към режим на шофиране от хора", обясни Барозиан.

Пускането на услугата с автономни таксита постига множество цели. Тя ще допринесе за реализирането на визията на правителството на Дубай да превърне 25% от масовите транзитни пътувания в пътувания без водачи до 2030 г. 

Дубай е известен със смелите си идеи за транспорта на бъдещето. Преди няколко месеца кралството започна да тества безпилотни минибусчета. Търговският и туристически център на Залива се надява това да му помогне да се превърне в един от "най-умните" градове в света.

През март бяха представени две шестместни превозни средства, подобни на кубчета. Те са произведени от американската компания Next Future Transportation в Италия. Службата уточни, че са заделени 1,5 млн. дирхама (410 хил. долара) за бъдещи проучвания и разработки на автомобили, които Дубай се надява да използва за местния транспорт. 

От пътната служба посочиха, че автономните минибусчета ще се движат по предварително зададени маршрути през първите няколко години, но след това ще могат да се вземат и от дома, след като са повикани чрез мобилно приложение.

Автономните автомобили се захранват с електричество и развиват максимална скорост 80 км в час.

Миналата година пък Дубай представи и планове за "летящо такси".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още