IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчикът на Apple Foxconn спира производството в две фабрики

Строгата политика на Китай за нулева толерантност към Covid оказва влияние върху производството на устройства на Apple

15:08 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Дъщерно дружество на доставчика на Apple Foxconn е затворило две фабрики извън Шанхай, след като на местно ниво са регистрирани няколко случая на Covid-19. Фабриките се намират в Куншан в провинция Дзянсу, малък град между Шанхай и историческия Суджоу. Според компанията обаче не се очаква затварянето им да окаже голямо влияние върху Apple.

„Тъй като производството вече е преместено в алтернативни фабрики, ключови фабрични продукти се намират в склад за доставка в чужбина, а нивата на запасите все още са достатъчни, въздействието върху бизнеса на компанията е ограничено", се казва в изявление на Foxconn, цитирано от Ройтерс.

От края на март Китай плътно изолира Шанхай, за да контролира най-тежката епидемия от коронавирус в страната от началото на 2020 г. Милиони хора са затворени по домовете си, тъй като китайското правителство продължава да преследва спорната стратегия за нулеви нива на заболеваемост. Съседният град Куншан също напоследък затегна значително ограниченията.

В Пекин 3,5 млн. жители на Чаоян, най-големия квартал в града, трябва да се изследват на всеки два дни - след откриването на няколко десетки случая на заразяване с коронавируса. Опасенията за налагане на строг комендантски час и в китайската столица доведоха до презапасяване с покупки и празни рафтове в супермаркетите. Засега не е ясно дали ще има пълно блокиране в столицата.

Строгите правила за ограничаване на пандемията в Шанхай вече нарушиха производството на други международни компании като Tesla и предизвикаха дори недостиг на храна. Ограниченията засягат в голяма степен и най-голямото контейнерно пристанище в света. На моменти повече от 300 товарни кораба чакаха извън пристанищната зона на китайския икономически метрополис, за да бъдат натоварени или разтоварени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още