IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на Qualcomm на китайския пазар на чипове се стопява

Американските санкции са повлияли негативно на бизнеса на производителя с китайските играчи

16:26 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Делът на Qualcomm на китайския пазар на чипове за смартфони се е свил през 2020 г. заради американските санкции срещу Huawei, сочи нов доклад, цитиран от CNBC.

В резултат на това местните мобилни играчи са се насочили към алтернативи като тайванската MediaTek, допълват данни на CINNO Research.

Миналата година в Китай са продадени 307 млн. бройки мобилни SOC чипове, което е с 20,8% по-ниско на годишна база. SOC е вид полупроводник, съдържащ много компоненти, необходими, за да работи едно устройство с един единствен чип, като процесор. Това са критични компоненти за смартфоните.

Продажбите на Qualcomm в Китай са се сринали с 48,1% на годишна база, посочва CINNO Research, без да разкрива подробности за броя на чиповете, които е продала. Делът на американския гигант в Китай е спаднал до 25,4% през 2020 г. спрямо 37,9% през 2019 г.

Отчасти причината за свиващия се дял на Qualcomm се дължи на санкциите на Съединените щати срещу Huawei.

Китайският телекомуникационен гигант беше поставен в черния търговски списък на САЩ през 2019 г. С това американските фирми, включително Qualcomm, нямат право да изнасят определени компоненти за Huawei. А Huawei използваше чипове от Qualcomm в своите устройства.

По това време Qualcomm заяви, че ограниченията са нанесли удар на бизнеса ѝ.

Пазарният дял на американския производител на чипове в Китай започна да се свива миналата година, докато Huawei се фокусира все повече върху собственото си подразделение за чипове, наречено HiSilicon. Високият клас устройства на Huawei използват чиповете Kirin, които самата компания проектира, а след това те се произвеждат от тайванската TSMC.

Промяната помогна на HiSilicon да се превърне в играч номер едно на пазара на чипове за смартфони в Китай през първата половина на 2020 г.

Но Съединените щати продължиха да оказват натиск върху Huawei и през май администрацията на Доналд Тръмп предприе действия, с които ограничи доставките на чипове на TSMC към китайския гигант.

Делът на Huawei на пазара на SOC се сви от 37% през първото полугодие на 2020 г. до 27,2% през втората половина на годината.  

Тайванската MediaTek спечели от скока на търсенето. Дизайнерът на чипове се възползва от неволите на Qualcomm и Huawei и спечели големи производители на смартфони в Китай за свои клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още