IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell се възползва от тенденцията за работа от дома

Главният изпълнителен директор Майкъл Дел се опита да модернизира своята съименна компания, като премине към базиран на абонамент бизнес модел

09:32 | 25.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Bloomberg L.P.</p>

Bloomberg L.P.

Американският технологичен концерн Dell Technologies Inc. отчете тримесечни приходи, които надхвърлиха прогнозите на анализаторите, като доказателство за стабилното търсене на персоналните компютри на компанията по време на пандемичния период на работа от дома.

Приходите са се повишили с 2,8% до 23,5 млрд. долара за периода, приключил на 30 октомври, се казва в изявление от базираната в Тексас компания. Според данните, събрани от Bloomberg, анализаторите очакваха средно 21,9 млрд. долара. Печалбата, с изключение на някои елементи, е била 2,03 долара на акция в сравнение със средната оценка на анализаторите за 1,42 долара.

Оперативната печалба се е увеличила на годишна база със силните 35 на сто до 1,1 млрд. долара (0,9 млрд. евро).

Преди всичко подразделението за персонални компютри отбелязва значителен ръст - тук приходите в частния бизнес с клиенти се увеличиха с 14 процента, а продажбите на бизнес клиенти - с 5 процента. Подразделението на сървърите и мрежовите устройства обаче се представя много по-зле.

Главният изпълнителен директор Майкъл Дел се опита да модернизира своята съименна компания, като премине към базиран на абонамент бизнес модел. Dell Technologies позволява на клиентите да плащат за софтуер и хардуер, докато ги ползват, а не предварително, което ще генерира по-предсказуеми, периодични приходи. Компанията сключи договор с FedEx Corp. и Switch Inc. по-рано този месец за разработване на базирана в САЩ частна облачна мрежа, хоствана в съоръженията на FedEx, предоставяйки на клиентите алтернатива на корпоративните сървърни центрове и публичните облачни услуги от Amazon.com Inc. или Microsoft Corp.

„Срещнахме безпрецедентно търсене на дистанционна работа и усвояване на решения“, заяви главният оперативен директор Джеф Кларк в изявлението.

Акциите на Dell поскъпнаха с 3% в извънборсовата търговия, след като затвориха на ниво от 70,33 долара в Ню Йорк. Акциите поскъпнаха с 37% тази година.

Приходите от потребителски персонални компютри са скочили с 14% до 3,5 млрд. долара през третото тримесечие, заяви компанията. Продажбите на компютри за бизнеса и администрацията са се увеличили с 5,4% до 8,78 милиарда долара.

Продажбите на сървъри и мрежи спадат с 1,8% до 4,16 млрд. долара, докато приходите от хардуер за съхранение са спаднали със 7% до 3,86 млрд. долара.

Продажбите от VMware Inc., производител на софтуер, мажоритарна собственост на Dell, нараснаха с 8% до 2,89 млрд. долара. Публично търгуваната компания предлага софтуер за центрове за данни, както и програми, които позволяват на служителите да имат достъп до своите корпоративни системи, за да работят отдалечено. Dell обмисля планове да отдели VMware, но ще вземе решение чак след септември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още