IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell планира обратно изкупуване на акции за 5 млрд. долара

Компанията даде прогноза за представянето си след отделянето на дела във VMware

12:38 | 24.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Dell Technologies планира програма за обратно изкупуване на акции на стойност 5 млрд. долара и прогнозира до 4% годишен ръст на приходите през фискалната 2026 г., докато се доближава до отделянето на мажоритарния си дял от VMware, което ще се състои през ноември, пише Wall Street Journal.

Освен това компанията планира да започне да изплаща дивиденти на акционерите през първото фискално тримесечие, което ще продължи до април 2022 г. Dell се прицелва към дивиденти от около 1 млрд. долара годишно, обяви тя.

Dell твърди, че отделянето, в рамките на което планира да продаде своя дял за 52 млрд. долара в компанията за облачни услуги, е част от стратегията ѝ за подсилване на финансите. Когато Dell обяви отделянето през април, тя притежаваше около 81% от VMware, чиито технологии поддържат приложения, мрежови решения и облачни операции.

Акционерите на Dell ще получат специален дивидент в брой от 11,5 млрд. до 12 млрд. долара от отделянето, включително 9,3 млрд. до 9,7 млрд. долара за самата Dell. Последната планира да използва средства от дивидента за погасяване на дълга.

Основната през 1984 г. от Майкъл Дел компания стана публична през 1988 г., но Дел и компанията за дялово инвестиране Silver Lake направиха компанията отново частна през 2013 г. През 2018 г. Dell се върна на публичния пазар, като се листна на Нюйоркската фондова борса чрез трансакция, свързана с дела във VMware.

Сега, когато пътищата на Dell и VMware се разделят, възможностите за растеж ще дойдат от бизнеса с инфраструктурни решения на Dell, който изпълнява корпоративни изчислителни нужди, както и от бизнеса с клиентски решения, фокусиран върху персоналните компютри, твърдят директори на Dell.

Растежът на тези бизнес линии ще помогне на Dell да повиши приходите и печалбата си през следващите пет години, твърди компанията. Тя очаква едноцифрен ръст на годишните приходи от продажби и на печалбата през фискалната година, завършваща през януари 2026 г. Dell прогнозира, че приходите ѝ ще растат с годишен темп от 3 до 4 процента, а коригираната печалба на акция ще се повиши с повече от 6 на сто през този период.

През 12-те месеца до януари Dell генерира 94,22 млрд. долара приходи и 8 долара печалба на акция – резултати, които включват приноса на VMware.

Други компании в сферата също увеличават плановете си за обратни изкупувания на акции. По-рано тази година бордът на Microsoft одобри план за обратно изкупуване на книжа за 60 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още