IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco помете пазара

Заради добрите бизнес показатели компанията увеличава тримесечния дивидент и програмата за обратно изкупуване на акции

09:36 | 14.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският доставчик на мрежово оборудване Cisco Systems Inc. надмина пазарните очаквания за второто фискално тримесечие и даде бича прогноза за текущото тримесечие, сигнализирайки увереност, че корпорациите ще продължават да харчат за компютърните мрежи на компанията. Благодарение на добрите бизнес показатели производителят увеличава тримесечния дивидент и програмата за обратно изкупуване на акции. Книжата поскъпнаха с 2,4% до 48,65 долара в следборсовата търговия.

Cisco е постигнал печалба от 2,82 млрд. долара след загуба от 8,78 млрд. долара година по-рано. Без еднократните ефекти печалбата на акция възлиза на 73 цента на акция. Анализаторите от Factset  очакваха печалба от 72 цента, предава Bloomberg.

Приходите са скочили на годишна база до 12,45 млрд. долара след 11,89 млрд. долара. Тук анализаторите предвиждаха 12,42 милиарда долара. Това е петото поредно тримесечие с ръст за Cisco. Самата компания очакваше коригирана печалба на акция от 70 до 72 цента и приходи от 12,74 млрд. до 12,99 млрд. долара.

Същевременно компанията даде бича прогноза за текущия бизнес.

За текущото трето тримесечие Cisco очаква коригирана печалба на акция от 76 до 78 цента при приходи в диапазона между 12,84 до 13,21 милиарда долара. Анализаторите очакват печалба от 76 цента за акция при продажби от 12,84 млрд. долара.

През последните няколко тримесечия Cisco успя да компенсира слабостта си в традиционния мрежов бизнес с услуги в сферата на сигурността. Този бизнес увеличава приходите си с 18% през последното тримесечие, след като нарасна с 11% през предходните три месеца. Основният сегмент с маршрутизатори и мрежово оборудване обаче расте с 6%, надхвърляйки пазарните очаквания.

Поне засега Cisco маневрира добре в търговския спор между Китай и САЩ. Преди три месеца главният изпълнителен директор Чък Робинс заяви, че митата от 10% върху определени рутери и комутатори няма да имат финансово отражение.

Директорът призна, че е изненадан, че влошаващата се икономическа и геополитическа среда не е оказала отрицателно въздействие. Продължаващият апетит на клиентите му към продуктите на Сиско показва колко важна е новата мрежова технология за компаниите, които се опитват да разширят бизнеса си, каза той. 

Едва преди няколко седмици Робинс предупреди американските власти да не покачват митата върху китайските стоки, защото това ще е за сметка на американските иновации. Компаниите от САЩ ще платят цената за по-високите мита, харчейки по-малко за проучвания и разработки, които могат да доведат до технологични пробиви, каза Робинс по време на среща с представители на правителството.  

Робинс се опитва да преодолее зависимостта на Cisco от комбинацията от висококачествен хардуер и софтуер и да я направи по-скоро компания за технологични услуги, опитвайки се да приведе продуктите си в по-тясно съответствие с променящите се мрежови изисквания на клиентите.

Същевременно стана ясно, че Cisco възнамерява да повиши тримесечния дивидент с 6% до 35 цента и да увеличи програмата за изкупуване на акциите с 15 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още