IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет спечели около 650 млн. долара от HP след разкриването на дела си

Акциите на HP се изстреляха с 15% в четвъртък, като ръстът бе най-силният за компанията от първите дни на пандемията през март 2020 г.

08:35 | 08.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Акциите на HP изпратиха в четвъртък най-добрия си ден на борсата от повече от две години, а Berkshire Hathaway на инвеститора Уорън Бъфет е по-богат с близо 650 млн. долара в резултат на това. След като в сряда Berkshire оповести публично собствеността си върху 121 млн. акции на производителя на персонални компютри и принтери, разкривайки, че е най-големият акционер в HP, акциите на компанията поскъпнаха. Ценните книжа на HP се изстреляха с 15% в четвъртък, което увеличи стойността на дела на Berkshire от 4,2 млрд. долара на 4,85 млрд. долара. А ръстът бе най-голямото рали за HP от първите дни на пандемията през март 2020 г. насам, изчислява CNBC.

Бързата реакция на пазара на разкрития дял на Berkshire показва колко много инвеститори все още обръщат внимание на това, което Бъфет казва и прави. HP вече е вторият по големина технологичен залог на Berkshire след Apple. Berkshire притежава акции на производителя на iPhone на стойност над 150 млрд. долара.

Бъфет е известен с това, че избягваше високотехнологичните акции, преди холдингът му да започне да трупва ценните книжа на Apple през 2016 г. Apple се конкурира с HP на пазара на персонални компютри. 

И докато Apple продължава да бъде стабилен генератор на растежа, HP е по-скоро стойностна акция. Преди четвъртък тя се търгуваше на цена около осем пъти по-висока от бъдещата печалба, при Apple съотношението е 27 пъти. Към затварянето на борсата в сряда акциите на HP отчитат ръст от 7,5% за последната година, като изостанаха спрямо 36% ръст на Apple и 10% ръст на индекса S&P 500.

Инвестицията на Бъфет се случва в несигурен за пазара на персонални компютри момент. Продажбите на лаптопи и настолни компютри рязко нараснаха по време на пандемията, което стимулира производителите, включително HP. Но някои пазарни анализатори вече смятат, че ръстът на доставките на персонални компютри ще се забави драстично през следващата година и че търсенето е преминало своя пик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Сега просто трябва да ги продава и една бърза и хубава печалба ще е налице :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още