IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Broadcom подслади още повече офертата си към Qualcomm

Ако Qualcomm приеме предложението, сделката ще се превърне в най-голямата в историята на технологичния сектор

15:41 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на чипове Broadcom „подслади“ офертата си за придобиване на конкурента си Qualcomm с предложение, с което стойността на сделката надвишава 121 млрд. долара. Така компанията засилва натиска върху целта си за поглъщане. Ако сделката се осъществи, тя ще бъде най-голямата в историята на технологичния сектор, коментира Wall Street Journal.

Broadcom заяви в понеделник, че ще плати по 82 долара за акция на Qualcomm с комбинация от кеш и акции. Първоначалната оферта бе за 70 долара за акция през ноември. Broadcom заяви, че това е нейната „най-добра и финална оферта“, като тя представлява премия от 50% над цената на затваряне на Qualcomm от 2 ноември.

Заедно Broadcom и Qualcomm биха се превърнали в номер 3 сред производителите на чипове по приходи в света след Intel и Samsung Electronics.

Новото предложение засилва залозите във враждебното придобиване, което може да засегне широка част от пазарите на чипове, използвани в центрове за данни и смартфони. Broadcom е пазарен лидер в редица чипове за устройства с кабелна и безжична връзка, включително чипове за Wi-Fi и Bluetooth за смартфони. Qualcomm от своя страна е лидер сред чиповете, които управляват клетъчните комуникации в смартфоните.

Като част от усилията си да убеди акционерите да устоят на първоначалната оферта Qualcomm публикува презентация в средата на януари, която очертава как коригираната печалба на акция ще бъде увеличена от 4,28 долара през фискалната 2017 г. до диапазона от 6,75 до 7,50 долара през фискалната 2019 г.

Компанията обещава, че ако не успее да завърши придобиването си на NXP Semiconductors, което се проучва от регулаторните власти, тя ще увеличи печалбата със същия темп, изкупувайки обратно акции. Qualcomm обещава още да намали разходите с 1 млрд. долара.

В по-късно писмо до акционерите си Qualcomm подчертава трудностите, пред които ще се изправи от страна на международните регулатори независимо каква е крайната оферта на Broadcom. Компанията заявява, че е „изключително съмнително“ сделката да успее да спечели одобрението на властите. Broadcom и Qualcomm са обсъдили потенциална сделка още през 2016 г., сочат регулаторни документи.

През последните години Qualcomm е под атаката на клиенти и антитръстови регулатори, които твърдят, че бизнес практиките ѝ са нечестни. Apple съди производителя на чипове в няколко страни, а Qualcomm бе подложена на регулаторни глоби от Китай, Южна Корея, Тайван и Европейския съюз. Компанията обжалва някои от регулаторните решения и се бори срещу Apple в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още