IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Болезнената" търговска война кара технологичните доставчици да излязат от Китай

Прехвърлянето на производството на електроника в други азиатски страни се превръща в тенденция

18:22 | 13.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производителят на лаптопите с марката HP – Inventec, заяви, че в рамките на следващите няколко месеца ще премести производството на устройствата за американския пазар извън Китай, доказвайки, че тази тенденция за излизане от азиатската страна продължава, докато търговската война между двете най-големи икономики в света ескалира, пише Bloomberg.

Inventec ще прехвърли целите си операции с лаптопи, свързани със САЩ, към базата си в Тайван, обяви президентът на фирмата Маурис У. Това е най-голямата миграция, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че от следващия месец въвежда допълнителни мита върху китайски внос за 300 млрд. долара. По-рано във вторник американските власти обаче заявиха, че са променили решението си и отлягат въвеждането на нови мита до 15 декември.

Компанията иска да завърши пълното прехвърляне в рамките на два до три месеца, обясни Ву пред инвеститорите след обявяването на финансовите резултатите на компанията. Фирмата на Ву сглобява AirPods за Apple и произвежда лаптопи за HP, което носи около една трета от приходите ѝ.

От Inventec до Hon Hai Precision Industry, която сглобява iPhone за Apple, тайванските компании, които правят по-голямата част от електрониката в света, преосмислят своята зависимост от втората по големина икономика, докато отношенията между Вашингтон и Пекин се обтягат все повече.

Покачването на митата на произведените в Китай продукти заплашва да изтрие маржовете им и застрашава веригата на доставки, утвърдена от десетилетия. Microsoft, Amazon, Sony и Nintendo твърдят, че са сред онези, които искат да се оттеглят от фронтовата линия на места като Югоизточна Азия и Индия. Google вече прехвърли по-голямата част от производството си в Тайван.

"Търговската война е много болезнена за нас“, коментира Ву.

Днес главният изпълнителен директор на Compal Electronics Мартин Уон заяви, че компанията му, конкурент на Inventec, също ще пренасочи част от производствените линии за лаптопи в Тайван и обмисля да инвестира повече във Виетнам, ако митата се задържат по-дълго.

Председателят на Quanta Computer Бари Лам коментира пред репортери, че компанията определено ще премести чат от бизнеса си в Югоизточна Азия, но не обясни кога ще се случи това. Главният финансов директор на Quanta Елтън Янг засега има за цел да отговори на клиентското търсене за производство извън Китай благодарение на операциите на фирмата в Тайван.

Американските компании, които от години използват Китай като място за производство, сега търсят възможност да избягат от напрежението между Пекин и Вашингтон. Ако конфликтът продължи по-дълго, това може да доведе до по-голяма тенденция сред чуждестранните компании, но и да повлияе на всичко – от достъпа до пазарите до търговията.

Търговската война заплашва да навреди на сложната глобална верига на доставките, която включва много страни отвъд Китай и САЩ. Голяма част от компонентите, ползвани в устройствата, не се правят в Съединените щати, въпреки че дизайнът им се прави там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още