IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple увеличава с 20% производството на iPhone тази година

Компанията очаква, че поставянето на ваксините ще отключи допълнително търсене

10:33 | 14.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Apple е призовала доставчиците си да направят 90 млн. броя iPhone от следващо поколение тази година. Това представлява значително увеличение спрямо доставките за 2020 г., твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Базираната в Купертино, Калифорния, технологична компания запази стабилно ниво на продажбите през последните години, от близо 75 млн. бройки за първоначалното пускане на устройството до края на годината. Повишената прогноза за 2021 г. предполага, че компанията очаква, че пускането на ваксините срещу Covid-19 ще отключи допълнително търсене. Следващите модели iPhone ще бъдат вторите на Apple, които разполагат с 5G свързаност – ключова примамка, която подтиква потребителите да преминат към нов телефон.

Тазгодишната актуализация ще бъде по-голяма от миналогодишния iPhone 12, като ще наблегне на подобрения на процесора, камерата и дисплея, твърдят източници, които са поискали да останат анонимни. Apple планира актуализации на всичките си настоящи модели, които включват 5,4-инчовата и 6,1-инчовата нормална версия и 6,1-инчовия и 6,7-инчовия Pro модели. Очаква се всички телефони, които са с кодови имена D16, D17, D63 и D64, да бъдат обявени през септември – по-рано от миналогодишното представяне през октомври. Тази смяна отчасти се дължи на възстановяването на веригата на доставките.

Поне една от новите версии ще има LTPO (нискотемпературен поликристален оксид) дисплей, способен да променя скоростта на опресняване въз основа на показваното съдържание. Apple използва тази технология в Apple Watch от няколко години, като това позволява на екрана да е по-бавен в определени ситуации – например при режима Always On – за да удължи живота на батерията. Oppo, One Plus и Samsung Electronics вече използват LTPO екрани във флагманите си. Новите модели iPhone с LTPO дисплеи ще използват и IGZO технология за подобрена енергийна ефективност.

Въпреки че дизайнът на новите модели на Apple до голяма степен ще остане без промяна, компанията планира да намали размера на предната камера и на прореза за сензора за отключване чрез лицево разпознаване, за да отговори по-добре на своите конкуренти. Компанията се надява, че в крайна сметка ще премахне напълно прореза в бъдеща версия на iPhone, което означава, че вероятно ще свие размера му допълнително през следващата година.

Говорител на Apple е отказал да коментира въпроса.

Подобренията в камерата ще поставят фокуса върху по-усъвършенстваните функции за видеозапис, като по-добро оптично приближение.

Въпреки че Apple е призовала поддоставчиците си да произведат до 90 млн. бройки, реалният брой може да е с няколко милиона под тази цел, твърди един от източниците. Фактът, че бизнесът със смартфони на Huawei Technologies пострада от санкциите на САЩ, е основен фактор за увеличаването на поръчките на Apple, допълва друг източник, запознат със стратегията.

Продължаващият недостиг на чипове затрудни операциите в редица индустрии по света, но не се очаква да засегне производството на предстоящите модели iPhone, коментират източници. Apple е един от най-големите клиенти на производителя на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., а огромните поръчки на технологичния гигант правят пускането на новия iPhone особено важно събитие за доставчиците в Азия, които планират месеци предварително работата си.

Цената на акциите на TSMC нарасна с 1,3% след обявяването на новината за по-мащабните планове на Applе.

Междувременно Apple обяви пускането на батерия, която се закачва на гърба на iPhone 12, за да предложи допълнителен живот на устройството. Тя ще помогне на хората да имат по-дълъг живот на батерията на iPhone, пише CNBC.

MagSafe Battery Pack струва 99 долара и се предлага в бяло. Предварителните поръчки вече са активни, а доставките ще започнат от следващата седмица.

Когато е поставено на гърба на iPhone, устройството може да зарежда телефона с мощност 5 вата – приблизително колкото по-старото, квадратно зарядно на iPhone, но е по-бавно от 15-те вата, които дава обикновеното зарядно MagSafe. Когато външната батерия е прикрепена към iPhone, потребителите могат да включат и кабела, за да заредят както вътрешната батерия, така и външната с по-бърза скорост.

Подобно на други аксесоари на Apple, този е тясно интегриран с операционната система на iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още