IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще понесе удар от до 8 млрд. долара заради кризата с доставките

Компанията отчете оптимистични резултати, но главният изпълнителен директор Тим Кук предупреди за редица предизвикателства пред веригата за доставки

09:36 | 29.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Apple Inc. прогнозира, че ограниченията в доставките ще доведат до спад на приходите от между 4 до 8 млрд. долара през текущото тримесечие - предупреждение, което доведе до обезценяване на акциите и хвърли сянка върху рекордните резултати, които компанията отчете, предава Bloomberg.

Ограниченията заради Covid-19, които предприе Китай през последните седмици, ще се отразят на юнското тримесечие, заяви Apple по време на конферентен разговор с анализаторите в четвъртък. В същото време приходите и печалбата за второто фискално тримесечие надхвърлиха прогнозите на анализаторите, подхранвани от силното търсене на iPhone и цифрови услуги, а компанията обяви, че ще похарчи 90 млрд. долара за ново изкупуване на собствени акции.

Прогнозите подновиха опасенията, че проблемите с веригата за доставки ще продължат да се отразяват негативно на технологичната индустрия след краткотрайното възстановяване. Редица компании, вариращи от Microsoft Corp. до Texas Instruments Inc., вече заявиха, че блокирането заради Covid-19 в Китай ще свие продажбите и ще затрудни производството на продукти като Xbox. Администрацията на китайския президент Си Дзинпин възприе строга политика на нулево ниво на разпространение на Covid, за да спре разпространението на пандемията, което се отразява на световните вериги за доставки.

Новите проблеми за компанията от Купертино се случват в момент, в който районите около Шанхай, където Apple има много доставчици, налагат правителствени забрани, целящи ограничаване на случаите на Covid-19.

„Ограниченията в доставките, причинени от прекъсванията, свързани с Covid, и недостига на чипове в цялата индустрия, оказват влияние върху способността ни да отговорим на търсенето на нашите продукти от страна на клиентите", заяви Лука Местри, главен финансов директор на Apple, по време на публичния конферентен разговор.

Цялостният дефицит на чипове и войната в Украйна също предизвикват смущения, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук по време на разговора.

„Ние не сме имунизирани срещу тези предизвикателства, но имаме голяма увереност в нашите екипи, в нашите продукти и услуги, както и в нашата стратегия", каза той.

Акциите на Apple се сринаха с 6,2% до 153,50 долара в следборсовата сесия след коментарите. Засегнати от по-широкия спад в технологичния сектор, акциите вече бяха поевтинели с около 7,8% тази година, преди компанията да отправи предупреждението си. През 2021 г. книжата на Apple поскъпнаха с 34%, което е трети пореден годишен ръст.

Последните проблеми с доставките са започнали едва в самия край на март, заяви Apple, така че последното тримесечие не е било засегнато. Приходите са се увеличили с 8,6% до 97,3 млрд. долара на годишна база през периода, отбелязвайки рекорд за непразнично тримесечие, заяви Apple по-рано в четвъртък. Анализаторите прогнозираха средно 94 млрд. долара. Печалбата възлезе на 1,52 долара на акция в сравнение с прогнозата за 1,42 долара, което първоначално изпрати акциите нагоре.

По-рано Apple бе заявила, че тримесечието ще бъде рекордно, въпреки че темпът на растеж ще се забави както за цялостния бизнес, така и за сегмента на услугите. Декемврийското тримесечие на компанията беше период на изключителни продажби, като надхвърли прогнозите на Wall Street с рекордни за всички времена приходи от близо 124 млрд. долара.

Следвайки обичайния си модел, Apple използва отчета си за второто тримесечие, за да увеличи дивидента си и да увеличи програмата си за обратно изкупуване на акции. Дивидентът ще нарасне с 5% до 23 цента на акция.

Базираната в Купертино, Калифорния, компания заяви, че ограниченията заради Covid в Китай са повлияли и на търсенето в тази страна, но като цяло търсенето е било силно. Освен това тя се бори с нарастващата инфлация и с изтеглянето си от Русия след инвазията ѝ в Украйна. Анализаторите прогнозират приходи за третото тримесечие в размер на около 86 млрд. долара.

През второто фискално тримесечие, което приключи на 26 март, Apple генерира 50,6 млрд. долара от iPhone - най-големият източник на приходи. Средната оценка бе за 49,2 млрд. долара.

През март компанията пусна на пазара евтиния iPhone SE, който допринесе за продажбите през последното тримесечие. Но флагманът iPhone 13 може би се е оказал по-малко привлекателен от миналогодишния iPhone 12, който представляваше по-голямо обновление. iPhone 13 запази дизайна на по-ранния модел с някои малки подобрения, които бяха насочени към усъвършенстване на камерата.

Подразделението за Mac продължи да се възражда, като генерира приходи от 10,4 млрд. долара през тримесечието. През тримесечието Apple пусна на пазара високопроизводителния настолен компютър Mac Studio, но много поръчки за тази машина бяха забавени поради недостиг по веригата за доставки, периода за персонализиране и голямото търсене. Силните продажби на Mac вероятно се дължат основно на новите MacBook Pro, въпреки че и тези модели вече са изправени пред ограничения в доставките.

Приходите от iPad възлизат на 7,65 млрд. долара, което е с 2,1% по-малко от предходното тримесечие. Въпреки новите модели - включително актуализиран iPad от нисък клас, нов iPad mini и актуализиран iPad Air - продуктът продължава да бъде един от най-слабо рентабилните основни сегменти на Apple. През последните месеци някои потребители критикуват устройството, като твърдят, че софтуерните му функции не са в крак с хардуерните възможности.

Категорията „Wearables, Home and Accessories", която включва Apple Watch, Apple TV, HomePod mini и AirPods, също не отговори на прогнозите. Бизнесът е генерирал 8,8 млрд. долара през последното тримесечие в сравнение с оценката за 9 млрд. долара.

Приходите от услуги на Apple са нараснали със 17% до 19,8 млрд. долара, което е малко над прогнозите.

По време на разговора Кук изтъкна неотдавнашната победа на Apple в категорията за най-добър филм на наградите "Оскар" за филма CODA на Apple TV+, като я посочи като пример за това, че услугите на компанията правят цялата ѝ гама по-привлекателна.

„Безпроблемната интеграция на хардуер, софтуер и услуги е в центъра на нашата работа и философия в Apple", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още