IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще излезе в съда срещу ФБР на 22 март

Компанията внесе своята финална защитна документация

13:23 | 16.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Apple ще излезе в съда срещу ФБР на 22 март

Apple Inc. подаде последните си официални документи на властите в навечерието на изправянето си в съда срещу Министерството на правосъдието в спора за това дали компанията трябва да помогне на следователите при отключване на iPhone, използван от въоръжен мъж, който бе убит при полицейска престрелка.

Apple ще се изправи пред ФБР във федералния съд в Калифорния на 22 март. Във вторник компанията публикува документ, който ще използва по време на изслушването следващата седмица, като това е последният документ преди влизане в залата.

В него Apple признава, че делото е „в труден контекст след една ужасна трагедия". 

„Но това е само един от онези високонатоварени и емоционални случаи, в които съдилищата трябва ревностно да пазят гражданските свободи и върховенството на закона и да отхвърлят прекомерните искания на правителството. Поради това този съд трябва да не уважи искането на правителството и да отсъди според закона", твърдят адвокатите на Apple.

Както се очакваше, Apple продължава да настоява, че натискът на властите да накарат компанията да създаде начин за достъп на ФБР до iPhone би нарушил първата поправка на конституцията. „Apple има правo според първата поправка да защитава продукта си и да го предпазва от правителствена принуда, както и да не променя дизайна на тези продукти. Освен това компанията e отговорна да защитава цялостта на правото на защита на лични данни на всички хора по света, които разчитат на Apple да защитава информацията им, която пазят на тези телефони“, твърди концернът. 

В документа от вторник Apple заявява, че „няма съмнение", че подобно прилагане на закона, вследствие на което компанията създаде програма, с която да става възможно отключването на апаратите, ще доведе до хиляди подобни искания за отключване на други iPhone. Apple подчертава, че софтуерът, за който настояват властите в САЩ, наречен GovtOS, може да се използва за iPhone, различен от този, използван от атентатора Фарук.

„Веднъж създаден, GovtOS ще е „детска играчка“ да се персонализира за ново устройство", казва инженер на Apple в декларация, включена към документите за съда. „Ако Apple бъде принудена да създаде GovtOS за инсталация на устройството, предмет на спора в този случай, вероятно ще отнеме само няколко минути за Apple, или злонамерена страна с достатъчен достъп, за да извърши необходимата инженерна работа и да го инсталира на друго устройство от същия модел“.

Войната на думи ескалира през миналата седмица, след като правителството подаде нови искове за случая в Калифорния и за друг казус с участието на дилър на наркотици в Ню Йорк, който е използвал iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още