IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се готви за натоварена откъм премиери есен

Очакваме четири модела iPhone 14, три разновидности на Apple Watch, няколко Mac-а с чипове M2 и M3

15:30 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Най-новият софтуер на Apple от WWDC подготвя почвата за натоварена есен на 2022 г. и първата половина на 2023 г., пише технологичният редактор на Bloomberg Марк Гърман.

Световната конференция за разработчици на Apple Inc. по-рано този месец беше пълна с анонси, включително за обновен Allways on Display на iPhone, два нови Mac-а с чип M2 и обновен интерфейс за многозадачна работа за iPad. Но по-интересно e как тези промени подготвят почвата за следващите устройства на Apple. Според Гърман компанията е напът да започне един от най-амбициозните периоди на нови продукти в историята си - като най-много от тях ще бъдат представени между есента на 2022 г. и първата половина на 2023 г. 

Новите продукти ще включват четири модела iPhone 14, три разновидности на Apple Watch, няколко Mac-а с чипове M2 и M3, първите очила за смесена реалност на компанията, iPad-и от нисък и висок клас, обновени слушалки AirPods Pro, свеж HomePod и модернизиран Apple TV.

Анонсите на WWDC ни дават известна представа за това какво да очакваме - включително как новият софтуер и хардуер ще бъдат свързани помежду си.

Нека започнем с iPhone. Основната нова функция е обновеният екран за заключване. Компанията работи по този интерфейс от няколко години и има смисъл да го пусне сега, защото екранът за заключване работи с нова функция на предстоящите модели iPhone 14 Pro: always-on display.

Подобно на Apple Watch, iPhone 14 Pro ще може да показва уиджети с информация за времето, календари, акции, дейности и други данни, докато екранът остава с ниска яркост и честота на кадрите. Ще има и настройка - също като при Apple Watch - която не позволява на чувствителни данни да се появяват на заключения екран, за да не ги видят всички.

Другите нови характеристики на iPhone 14 Pro включват значително подобрена предна камера, нова система за задна камера, която включва 48-мегапикселов сензор, по-тънки рамки, по-бърз чип A16 и преработен прорез за Face ID и дупка за камерата.

Pro телефоните с кодови имена D73 и D74 ще бъдат голямата премиера на iPhone тази година, а другите модели iPhone 14 - D27 и D28 - ще предизвикат по-малко вълнение. Телефоните от по-нисък клас ще се придържат към същия чип A15 като iPhone 13, въпреки че 5,4-инчовият мини размер ще бъде заменен с 6,7-инчов модел.

Всички тазгодишни нови iPhone-и ще продължат да използват Lightning за зареждане, но Гърман очаква през 2023 г. да се премине към USB-C. А тази есен се очаква нов iPad от нисък клас с чип A14 и 5G - както първо съобщи 9to5Mac - с този по-мощен конектор - USB-C.

Не може да се спомене iPad, без да не се кажат няколко думи за Stage Manager. Независимо дали ви харесва или не, това изглежда е решението на Apple за професионалните потребители, които искат по-добри възможности за многозадачна работа.

Вероятно обаче това е началото на това, което предстои да се случи с iPad Pro. Очаква се Apple да пусне нови 11-инчови и 12,9-инчови модели с чипове M2 по-късно тази година, които да работят със Stage Manager. Кодовите им имена са J617 и J620. Това ще позволи на Apple да каже, че разполага с пет различни iPad-а, които поддържат интерфейса, в сравнение с три днес (настоящите iPad Pro и iPad Air с M1).

Гърман очаква Apple да пусне iPad с по-голям дисплей през следващата година или две - между 14 и 15 инча. Stage Manager може да има повече смисъл на устройство с такъв размер.

Новият чип M2, който е част от обявените на WWDC MacBook Air и 13-инчов MacBook Pro и е оптимизиран за macOS Ventura, е в основата и на няколко други подготвяни продукта. Те вероятно ще се появят много по-бързо, отколкото базираните на M1 Mac компютри. 

Ето кои са Mac-овете с M2, които се очакват:

    M2 Mac mini
    M2 Pro Mac mini
    14-инчови и 16-инчови MacBook Pro M2 Pro и M2 Max
    M2 Ultra и M2 Extreme Mac Pro

Извън Mac и iPad Pro има още един продукт, където се очаква да се появи M2: очилата за смесена реалност на Apple. Последните версии на устройството работят с базовия чип M2 заедно с 16 гигабайта RAM. И като говорим за WWDC, там имаше много софтуерни намеци за операционната система на очилата, realityOS, и нейните функции.

Apple вече работи и по наследника на M2 - M3, и компанията планира да използва този чип още през следващата година при актуализациите на 13-инчовия MacBook Air с кодово име J513, 15-инчовия MacBook Air, известен като J515, новия iMac с кодово име J433 и евентуално 12-инчов лаптоп, който все още е в начална фаза на разработка.

Другото важно съобщение на WWDC тази година беше watchOS 9. Тази актуализация със сигурност предвещава какво можем да очакваме от Apple Watch Series 8 тази есен. Apple подготвя три нови варианта: нов SE от нисък клас, стандартна Series 8 и издръжлив модел, предназначен за екстремни спортове.

Очаква се чипът S8 да има същите спецификации като S7, който беше и същият като S6. Моделите за следващата година обаче се очаква да получат изцяло нов процесор.

SE ще се придържа към размера на екрана на настоящия модел, вместо да премине към по-големия размер на Series 7. Но той може да получи същия чип S8 като Series 8, надграждане спрямо S5 в настоящия SE от 2020 г.

Актуализацията на софтуера премахва поддръжката на Apple Watch Series 3, така че най-накрая този модел ще бъде спрян през есента.

Промените в проследяването на тренировките са едни от най-големите подобрения в watchOS. Тези подобрения включват: мултиспортни тренировки, така че часовникът да може автоматично да преминава между проследяване на плуване, колоездене и бягане; проследяване на надморската височина; тренировъчни зони; и нови показатели за бягане. Всички тези функции изглеждат особено подходящи за часовник за екстремни спортове. 

Очаква се също така режимът за ниска консумация на енергия, който отдавна е обсъждан като част от watchOS 9, да се появи като нова ексклузивна хардуерна функция.

Макар че на конференцията за разработчици Apple не показа много за софтуера, работещ на Apple TV и HomePod, все още има някои подобрения на тези продукти в процес на разработка, въпреки че нов HomePod едва ли ще се появи до следващата година.

Новият Apple TV с кодово име J255 е в процес на разработване с чип A14 и допълнителен гигабайт RAM. Това е сравнимо с чипа A12, обявен като част от Apple TV 2021 миналата година, и може да бъде полезен за допълнителните възможности за игри, които ще бъдат въведени в tvOS 16.

HomePod, с кодово име B620, ще работи със същия чип S8, който ще се появи в часовниците, и ще бъде по-близо до оригиналния HomePod по отношение на размера и аудиопроизводителността, а не до нов HomePod mini. Новият HomePod ще има актуализиран дисплей отгоре и дори се говори за мултитъч функционалност.

Говорейки за аудио продукти, все още се очакват и нови слушалки AirPods Pro с актуализиран чип и поддръжка на по-качествен звук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още