IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple разработва външна батерия с магнитно закачване за iPhone

Компанията все още не е споделила публично информация за продукта, по който работи

17:11 | 19.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Apple работи по батерия с магнитно закачване за най-новите модели iPhone – аксесоар, който може безжично да зарежда смартфона и да даде на компанията нов потенциално печеливш допълнителен продукт, пише Bloomberg.

Технологичният гигант работи по това от поне година и е планирал пускането на продукта в месеците след излизането на серията iPhone 12, твърдят източници, запознати с въпроса. Въпросните нови модели бяха представени през октомври.

Батерията ще се прикрепя към гърба на iPhone 12 чрез системата MagSafe, която всички нови смартфони използват за зареждане и свързване с други аксесоари, като калъфи и порфейли. Някои прототипи на батерията имат бяло гумено покритие, твърди един от източниците, който е пожелал да остане анонимен. Новият аксесоар ще се различава от допълнителните батерии, които Apple пускаше за предишните модели iPhone по това, че ще осигурява допълнителен живот на батерията и няма да служи като защитен калъф.

В рамките на вътрешните тестове системата за магнитно закрепване се е оказала достатъчно силна, за да може зарядният блок да остане на място, но разработката на аксесоара се е забавила заради софтуерни проблеми, които погрешно показват, че въпросното устройство прегрява. Същевременно Apple работи по отстраняването на проблеми, свързани с това потребителят да превключва от използването на устройство, когато телефонът е с или без калъф.

Предвид предизвикателствата пред разработката на новия аксесоар, той в крайна сметка може да бъде забавен или компанията напълно да се откаже от него, допълват източниците. Говорител на Apple е отказал коментар по въпроса.

Екипът за хардуерни разработки на Apple подхожда внимателно към пускането на аксесоари, свързани със зареждането. През 2017 г. компанията показа подложката AirPower, която може да зарежда Apple Watch, iPhone и слушалките AirPods. В крайна продуктът не беше пуснат на пазара и компанията се отказа от него през 2019 г. след дълга работа поради проблеми, свързани с прегряване.

Акесоарите и носимите устройства се превърнаха във все по-голям източник на приходи за Apple. Предпазните калъфи, AirPods, Apple Watch, колонките и свързаните с тях продукти генерираха почти 13 млрд. долара, или 12% от общите приходи на компанията, за последното тримесечие.

Започват да се появяват доказателства за разработката на аксесоар с магнитна батерия. Бета версия на предстоящия софтуерен ъпдейт до iOS 14.5 на Apple включва неясна, по-късно премахната препратка към батерия, сочат разкрития на разработчика Стив Мозър.

Устройството за безжично зареждане може да е популярен аксесоар за новата MagSafe екосистема на Apple. Миналата година компанията пусна калъфи, съвместими с MagSafe, както и кожени портфейли и зарядни.

Ако новият аксесоар в крайна сметка бъде пуснат на пазара, той ще се конкурира с подобни предложения на по-малки играчи, пуснати през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още