IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple придобива Beats Electronics за 3 млрд. долара

Очаква се сделката да бъде приключена през четвъртото фискално тримесечие

09:07 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple придобива Beats Electronics за 3 млрд. долара

Американският технологичен концерн Apple придобива музикалната компания Beats Electronics, популярна със своите слушалки, а отскоро и с услуга за аудио стрийминг. Цената на сделката е 3 млрд. долара, като от тях Apple ще плати 2,6 млрд. долара в брой, а останалите 400 млн. долара – в акции. Компанията от Купертино ще продължи да ползва и бранда Beats, предава CNBC.

Спекулации за сделката се появиха преди десетина дни, като тогава се коментираше цена от 3,2 млрд. долара. Според технологичния сайт TechCrunch сега цената е по-ниска заради резултатите от извършен от Apple дю дилижънс. Очаква се сделката да бъде приключена през  четвъртото фискално тримесечие.

„Apple обяви, че се е съгласила да придобие услугата за абонамент за стрийминг на музика Beats Music и Beats Electronics, който прави популярните Beats слушалки, високоговорители и аудио софтуер. Като част от придобиването съоснователите на Beats Джими Йовайн и Dr. Dre ще се присъединят към Apple“, се казва в изявление на концерна от Купертино.

„Музиката е толкова важна част от живота на всички ни и заема специално място в сърцето на Apple", заяви Тим Кук, главен изпълнителен директор на концерна. „Ето защо ние продължаваме да инвестираме в музика и обединяваме тези екипи, за да можем да продължим да създаваме най-иновативните музикални продукти и услуги в света". 

Йовайн вече заяви, че ще се откаже от поста си на председател в Interscope Records на медийния концерн Vivendi и в бъдеще ще работи на пълно работно време за Apple. Dr. Dre, чието истинско име е Андре Янг, заяви, че ще продължи да продуцира музика, но допълнително "ще работи, колкото може за Apple".

Apple обикновено осъществява по-малки покупки на стартиращи компании и фирми, за които повечето хора никога не са чували, така че Beats е значителна промяна в курса за компанията. Последното наистина високо профилно придобиване на Apple вероятно е на NeXT през 1997 г., с което Стив Джобс се върна обратно в компанията.

Сделката породи много спекулации за това, какво ще донесе придобиването на Beats за Apple, която вече има съществуващ стрийминг радио бизнес и много здравословна екосистема от трети страни, когато става дума за слушалки, Bluetooth говорители и други периферни устройства. Apple все още не продава своя марка слушалки, а това е област, в която конкуренти като Samsung в момента работи в подкрепа на своите смартфони.

Някои спорят, че Apple купува Beats заради стрийм услугата Beats Music, която се появи на бял свят по-рано тази година. Ако е така, въпросът тогава е: защо Apple не си купи Spotify или Rdio – две утвърдени стрийминг услуги, които не предлагат допълнителната тежест на хардуерния бизнес.

Основаната от Джими Йовин и рапъра Dr. Dre и базирана в Санта Моника, Калифорния, музикална компания представлява интерес за Apple, тъй като продажбите на отделни парчета през iTunes започнаха да се свиват, а интересът на потребителите се ориентира към услуги за поточно слушане на музика, каквито са Spotify, Pandora и Beats Music. За 10 долара на месец потребителите на Beats имат неограничен достъп до музиката в каталога чрез смартфон, таблет или уеб браузър.

От икономическа гледна точка покупката на Beats за 3 млрд. долара не е лоша сделка. В крайна сметка, въпреки своите посредствени отзиви, слушалките Beats са изключително популярни сред младежите. Дори всеки, който напоследък се е возил в градския транспорт, може да го потвърди.

Припомняме, че преди няколко години HTC придоби 50,1% дял от Beats Electronics за около 300 млн. долара и в продължение на години предлагаше тяхната аудиотехнология за подсилване на звука в смартфоните си. Компанията от Азия дори предлагаше комплекти с модели слушалки на бранда. Партньорството обаче не се разви добре и наскоро Beats откупи обратно дела си. Beats откупи половината от дела си за 150 милиона долара, а по-късно HTC получи 265 млн. долара за остатъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още