IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple представи нов набор от приложения, актуализации и хардуер на WWDC 2022

Концернът пуска в продажба MacBook Air, оборудван с новия по-мощен чип M2

23:04 | 06.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Apple&nbsp;</em></p>

Снимки: Apple 

Американският технологичен концерн Apple Inc. представи в първия ден на събитието Worldwide Developers Conference 2022 новата версия на мобилната операционна система iOS 16, включително най-значимата актуализация на режим на заключен екран и нови функции за споделяне, които променят начина, по който потребителите използват iPhone.

Чрез iOS 16 Apple въвежда iCloud Shared Photo Library за споделяне на колекции от снимки, актуализация на Messages и Mail, която помага на потребителите да поддържат лесна връзка, както и подобрения при Live Text и Visual Look Up.

iOS 16 предлага много актуализации, които променят начина, по който се използва iPhone, посочва Крейг Федериги, вицепрезидент по софтуерно инженерство в Apple. „Преосмислихме начина, по който изглежда и работи заключения екран с вълнуващи нови функции, които го правят по-личен и полезен, въведохме споделена библиотека със семейни снимки в iCloud, опростена комуникация чрез нови възможности в Messages и Mail и използвахме подобрена интелигентност с актуализации при Live Text и Visual Look Up“, добавя Федериги.

Персонализиран заключен екран

Заключеният екран става по-персонализиран с iOS 16. С нов многослоен ефект, обектите на снимките са поставени под часа, създавайки усещане за дълбочина. Потребителите могат също да променят дизайна на датата и часа с различни стилове на шрифта и избор на цвят.

Заключващият екран включва джаджи, които се вдъхновяват от Watch, което улеснява получаването на информация с един поглед, като предстоящи събития в календара, времето, заряда на батерията, алармите, часовите зони и др.

Известията вече излизат в долната част на заключения екран, пестейки от екранното пространство

Опцията Focus (Приоритет) вече е по-мощна, по-лесна за настройка и вече се свързва със заключения екран. За да активират това, потребителите могат просто да се придвижват с плъзгане на пръста до предпочитания режим на заключен екран.

5 5

Място за семейните снимки в iCloud Shared Photo Library

iCloud Shared Photo Library предоставя на семействата нов начин за безпроблемно споделяне на снимки с отделна библиотека iCloud, в която до шест потребители могат да разменят изображения. Потребителите могат да изберат да споделят съществуващи снимки от личните си библиотеки или да споделят въз основа на датата или хората на снимките. Потребителят може също да избере автоматично да изпраща снимки в споделената библиотека, като използва нов превключвател в приложението Camera (Камера). Освен това потребителите ще получават интелигентни предложения за споделяне на снимка, която включва участници в Shared Photo Library.

Актуализация в Messages

Потребителите могат да редактират или отварят наскоро изпратени съобщения, да възстановяват наскоро изтрити съобщения и да маркират разговорите като непрочетени, за да могат да се върнат към тях по-късно. Освен това се добавя SharePlay, което прави възможно синхронизираното съдържание като филми или песни и споделени контроли за възпроизвеждане, докато потребителя комуникира в Messages.

Нови инструменти в Mail

Сега потребителите могат да организират имейлите предварително като се появява и опцията за отмяна на изпращането – съобщението е блокирано преди да е достигнало входящата кутия на получателя.

Mail вече открива дали потребителят е забравил да включи важна част от съобщението си, като прикачен файл.

Какво предлага watchOS 9?

Новата система watchOS 9 идва с нови функции и подобрено потребителско изживяване. Потребителите на Apple Watch вече ще имат повече варианти на циферблати, от които да избират, предоставящи по-богата информация и възможност за персонализиране. В актуализираното приложение Workout усъвършенстваните показатели помагат на потребителите да оптимизират своя тренировъчен график.

 watchOS 9 се фокусира върху етапите на съня в приложението Sleep, а новата изчистена от FDA функция AFib History предоставя по-задълбочена информация за състоянието на потребителя. Новото приложение Medication улеснява потребителите да управляват, разбират и проследяват приема на лекарства.

„Потребителите по целия свят предпочитат Apple Watch, защото им помага да останат свързани с тези, които обичат, да бъдат по-активни през целия ден и да управляват по-добре здравето си“, посочва Джеф Уилямс, главен оперативен директор на Apple. „Тази есен watchOS 9 извежда изживяването на Apple Watch на следващото ниво с научно потвърдени прозрения за фитнеса, съня и здравето на сърцето, като същевременно предоставя на потребителите по-креативни начини да персонализират своя Apple Watch”, добавя той.

4 4

Watch за всеки

Изживяването с Apple Watch започва с циферблата на часовниците, който дава на потребителите възможност да изразят своя стил, като същевременно ги свързва със съответната информация с един поглед чрез редица функции. watchOS 9 въвежда четири нови дизайна за циферблат: Лунен, който изобразява връзката между григорианския и лунния календар, използван в много култури като китайска, ислямска и еврейска; Playtime, динамично произведение на изкуството, което е уникално за Apple Watch и създадено в сътрудничество с художника Джой Фултън; Metropolitan, класически циферблат, при който стилът се променя при завъртане на цифровата корона; и Astronomy, оригинално лице, което е напълно ремастерирано и разполага с нова звездна карта.

watchOS 9 въвежда подобрени и модернизирани функции на някои от най-предпочитаните циферблати, като Utility, Simple и Activity Analog, заедно с редактиране на фоновия цвят за Modular, Modular Compact и X-Large за допълнителна персонализация.

Focus вече позволява на потребителите да избират лице на Apple Watch, което да се показва автоматично, когато стартират конкретен Focus на iPhone.

Наследникът на M1

Apple представи и своя нов чип от следващо поколение M2, проектиран специално за Mac. Създаден с помощта на 5-нанометрова технология от второ поколение, M2 увеличава водещата за индустрията производителността на един ват на M1, предлагайки с 18% по-бърз процесор и с 35% по-мощен графичен процесор. Той осигурява и с 50% по-голяма честотна лента на паметта в сравнение с M1 и до 24 гигабайта (GB) бърза унифицирана памет.

3 3

M2 присъства в напълно преработения MacBook Air и в актуализирания 13-инчов MacBook Pro.

„M2 дава път на второто поколение чипове от серия M и надхвърля забележителните характеристики на M1“, коментира Джони Сруджи, старши вицепрезидент на Apple за хардуерните технологии. „С нашия безмилостен фокус върху енергийно ефективната производителност, M2 предоставя по-бърз процесор, графичен процесор и Neural Engine. И заедно с по-висока честотна лента на паметта и новите възможности като ProRes ускорение, M2 поддържа темпа на иновации при чиповете на Apple за Mac“, добавя Сруджи.

2 2

Повече транзистори, повече памет

Дизайнът „система върху чип“ (SoC) на M2 е изграден с помощта на подобрена 5-нанометрова технология от второ поколение и се състои от 20 милиарда транзистора – с 25 процента повече от M1. Допълнителните транзистори подобряват характеристиките на целия чип, включително контролера на паметта, който осигурява 100 GB/s унифицирана честотна лента на паметта – с 50 процента повече от M1. И с до 24 GB бърза унифицирана памет, M2 може да се справи с по-големи и по-сложни натоварвания.

Новият MacBook Air

MacBook Air предлага всичко, което потребителите обичат в най-продавания лаптоп в света, извеждайки го на ново, пи-високотехнологично ниво. С изцяло нов тънък дизайн и още по-голяма производителност, MacBook Air разполага и с по-голям 13,6-инчов дисплей Liquid Retina, 1080p FaceTime HD камера, звукова система с четири високоговорителя, до 18 часа живот на батерията и MagSafe зареждане.

apple1 apple1

Той се предлага в четири цвята – сребристо, космическо сиво, среднощно и звездно. M2 е добавен и при 13-инчовия MacBook Pro, вторият най-продаван лаптоп в света – осигуряващ голяма производителност, до 24 GB унифицирана памет, ProRes ускорение и до 20 часа живот на батерията.

Новият MacBook Air и актуализираният 13-инчов MacBook Pro се присъединяват към още по-мощните 14- и 16-инчов MacBook Pro с M1 Pro и M1 Max, за да завършат най-силната гама от преносими компютри Mac. И двата лаптопа ще бъдат налични през юли.

„Толкова сме развълнувани да представим нашия нов M2 чип на двата най-популярни лаптопа в света – MacBook Air и 13-инчов MacBook Pro,“ споделя Грег Джосвиак, вицепрезидент „Глобален маркетинг“ в Apple. „Напълно преработен около M2, MacBook Air е по-тънък, по-лек и по-бърз с по-голям дисплей, по-добра камера и цял ден живот на батерията, в четири красиви покрития. Само със силикон на Apple можете да създадете толкова тънък  и лек преносим компютър с дизайн без вентилатори и тази комбинация от производителност и възможности. M2 идва и в 13-инчовия MacBook Pro, включващ невероятна производителност, ProRes ускорение, до 24 GB памет и до 20 часа живот на батерията, което прави нашия преносим професионален лаптоп още по-добър“, добавя Джосвиак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още