IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple „погребва“ iPod след повече от две десетилетия

Джаджата помогна за преобразяването на технологичния гигант и постави началото на нова ера за музиката

09:21 | 11.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

iPod на американския технологичен концерн Apple Inc. помогна за революцията в музикалната индустрия, когато беше представен преди повече от две десетилетия. Сега музикалните фенове ще трябва да се сбогуват с преносимия плейър.

Технологичният гигант заяви във вторник, че iPod Touch ще се предлага само до изчерпване на количествата. Компанията обаче също така изтъкна други начини, по които хората могат да слушат музика в различните му продукти.

„Днес духът на iPod продължава да живее", казва Грег Джосуак, старши вицепрезидент по световния маркетинг на Apple, цитиран в прессъобщение на компанията.

Първият iPod, пуснат на пазара през 2001 г., помогна на съоснователя на Apple Стив Джобс да преобрази компанията, като разшири обхвата ѝ от компютри към други персонални устройства и значително разшири влиянието на Apple в музикалната индустрия.

„Ако не бяхме направили iPod, iPhone нямаше да излезе", казва пред The Wall Street Journal Тони Фадел, бивш старши вицепрезидент на Apple, на когото се приписва изобретяването на iPod. „iPod ни донесе увереност. Той донесе на Стив увереност, че можем да направим нещо нестандартно и че всъщност можем да продължим да правим иновации в нови области“.

За някои потребители iPod, който се предлагаше в различни цветови итерации и модели, беше първото им запознанство с Apple.

iPod помогна да се постави началото на нова ера в музиката, в която песните можеха да се изтеглят за 99 цента - отделно от албумите на изпълнителите - и да се заредят на устройство с размерите на тесте карти. iPod спомогна за това музиката да стане по-преносима и се превърна в хит, като помогна да се проправи пътят на компанията към представянето на iPhone, който събра още повече ключови функции в едно устройство.

Сега когато смартфоните станаха още по-усъвършенствани, а музиката в голяма степен се предава поточно, а не се сваля след плащане, продажбите на iPod намаляха. Apple не е давала данни за продажбите на iPod от години, но през фискалната 2014 г. продажбите на бройки бяха спаднали с около 24% в сравнение с предходната фискална година.

iPhone вече са снабдени с технологии за стрийминг на музика, усъвършенствани камери, карти с GPS навигация и много други функции - все фактори, които допринесоха за остаряването на iPod.

„Нямаше как да направим iPhone по начина, по който беше направен iPhone, ако не беше iPod и начинът, по който той създаде компанията за него", казва Фадел.

Дейвид Варела, 31-годишен студент по музика в Калифорнийския държавен университет във Фулъртън, си спомня как през 2004 г. получава първия си iPod - сребрист iPod Mini, на чийто гръб е гравирано името му и надписът "Led Zeppelin Rules".

Да имаш iPod бе „нещо като символ на статус".

„Когато получих първия iPod Mini, си спомням, че си помислих, че това е най-готиното нещо", казва той и си спомня, че преди да се сдобие с iPod, е слушал музика от CD плейър, който се е намирал в джоба на тениската му. „За мен нямаше нищо по-добро от iPod“.

През годините е имал три различни iPod-а, но спира да използва последната си версия, когато през 2007 г. получава първия си iPhone. Днес той стриймва музиката си в Apple Music.

Оригиналният iPod е пуснат на пазара през 2001 г. като музикален плейър с твърд диск с капацитет 5 GB, съвместим само със системи macOS и заместител на изделия като CD плейъри, които често ограничават потребителите до слушане на избрани албуми един по един. Пет поколения по-късно iPod може да възпроизвежда песни, филми и снимки, съхранявани на диск с капацитет до 160 GB. Последователно Apple представи iPod Mini през 2004 г. и iPod Nano през 2006 г. През 2007 г. излиза iPod Touch, а през 2012 г. - iPod Nano (седмо поколение). Nano и Shuffle се появяват като по-евтин и малък вариант на стандартния iPod. Цената на Nano бе 149 долара, а на Shuffle - 49 долара. Компанията се отказа от тях през 2017 г. 

През 2015 г. Apple пусна iPod Shuffle (четвърто поколение). Последният iPod на Apple беше iPod Touch от седмо поколение, който компанията пусна на пазара преди три години този месец.

„Това беше неизбежно, нали“, казва Фадел. „Изненадан съм, че това продължи толкова дълго, ако трябва да съм искрен“, признава още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 1 година
Франция ги осъди, че умишлено забавят производителността на стари устройства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Имах от първите ипод-и с цветен екран, с голям твърд диск, май 30 гб беше, не помня. Поне от преди 10 години, може и повече. Като му напълних диска, повече не съм го свързвал с години с компютър. По едно време батерията замина и го оставих на док като музикално плеърче в хола. Накрая след няколко години служба на тая длъжност, реших да кача нова музика. Свързах го с компютъра, ъпдейтнаха се разни работи, качих няколко гигабайта музика. На другия ден като опитах да го пусна - черен екран. Дотам беше. Получи си от кораба-майка съобщението че му е изтекло отдавна правото на съществуване. Евала ЕПЪЛ ***. Никога повече не бих купил продукт от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още