IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отлага масовото производство на новите модели iPhone

Планираното увеличение на производството вероятно ще се измести с месец напред

17:28 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Apple ще отложи с около месец увеличаването на производството на своите флагмани iPhone тази година, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Wall Street Journal.

Това се случва, докато пандемията на коронавируса отслабва потребителското търсене по света и създава производствени проблеми в Азия, сърцето на веригата на доставки за потребителската електроника.

Според източниците Apple продължава да изпълнява плана си да пусне четири нови модела iPhone по-късно тази година. Телефоните, част от които ще предлагат 5G свързаност, ще варират по цена и ще се предлагат в три размера – един ще е 5,4-инчов, два ще са 6,1-инчови и един ще е 6,7-инчов. По думите на източниците всичките устройства ще са с OLED екрани.

Годишното събитие на Apple за представянето на тези устройства подхранва по-голямата част от продажбите на iPhone за цялата година, което прави смартфоните ключов бизнес сегмент, който носи повече от половината от общите приходи на компанията.

Очакването на инвеститорите за пускането на 5G устройствата успя да помогне за изстрелването на цената на акциите на Apple до рекордни върхове преди началото на пандемията, а анализатори прогнозираха, че устройствата ще подкрепят съзряващата продуктова линия, която миналата година не успя да продаде повече от 200 млн. бройки. Това се случи за първи път от 2015 г. насам.

Apple е отказала да коментира въпроса.

Американският технологичен гигант обичайно представя новите си телефони в средата на септември и започва да ги продава преди края на същия месец. За да направи това, тя обичайно засилва масовото производство в началото на лятото, трупайки инвентар до август.

Тази година, въпреки че Apple ще прави нови телефони в периода юли-септември, увеличаването на масовото производство ще се измести с около месец, твърдят източниците.

Apple намалява броя на смартфоните, които планира да произведе през втората половина на тази година, с около 20 на сто, допълва един от тях. Не е ясно дали по-малкото бройки тази година ще бъдат компенсирани от производството през 2021 г.

Очаква се базираната в Купертино, Калифорния, компания да отчете тримесечните си резултати този четвъртък.

Междувременно Foxconn, най-големият доставчик на Apple и основната компания, която сглобява iPhone в Китай, е спрял да наема нови хора в главния си завод за iPhone през последните седмици, твърдят източници, запознати с вътрешните операции.

Базираната в Тайван Foxconn, чието официално име е Hon Hai Precision Industry, отказва да коментира въпроса.

Инвеститори и анализатори очакват забавяне на продажбите на тазгодишните 5G смартфони на Apple, откакто през април компанията заяви, че няма да успее да изпълни прогнозата за приходите си за текущото тримесечие, защото пандемията е ограничила производството на iPhone.

Анализаторът на Bernstein Тони Саконаги коментира, че инвеститорите не бива да се притесняват за отлагане, освен ако Apple не успее да пусне новия iPhone преди празничния сезон на 2020 г. – периодът, в който генерира най-много продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още