IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple откри как да се справи със слабите продажби на iPad

Компанията си партнира с IBM и Japan Post по нова програма, в рамките на която ще продава таблети на възрастни хора

11:42 | 03.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple най-сетне откри как да спре спада в продажбите на iPad - като продаде милиони устройства на възрастни хора, пише MarketWatch.

Компанията планира да продаде 5 млн. таблета iPad на възрастни японци до 2020 г. Това ще се случи в рамките на партньорство с IBM Corp. и Japan Post, най-големият работодател в страната.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви по време на събитие, посветено на новата програма, че тя ще бъде стартирана и в “много други страни”, на фона на проблемите на правителствата с бързото застаряване на населението и нарастващите разходи за здравеопазване.

Таблетите ще включват пакет от приложения, разработени от IBM специално за по-възрастните потребители, включително такива за комуникация и други, свързани със здравето.

Новината беше обявена само няколко дни след като Apple отчете 29% спад на продажбите на iPad през миналото тримесечие спрямо същия период предходната година. Продажбите през тримесечието достигнаха 12,6 млн. бройки, а това е осмият пореден период на спад, въпреки високите общи резултати на компанията за последното тримесечие. 

Спадът в продажбите на iPad отчасти се дължи на факта, че потребителите предпочитат смартфоните с по-големи екрани като iPhone 6 Plus и по-лекия компютър MacBook. Същевременно данните за цялата индустрия изглеждат недостатъчно оптимистични. Продажбите на таблети през първото тримесечие спадат с 5,9% на годишна база, достигайки 47,1 млн. според IDC.

Миналата година Apple започна да търси нови възможности за iPad посредством партньорството си с IBM чрез създаването на приложения за американски компании. Те направиха 22 приложения за общо 11 индустрии, а целта е до края на годината броят на приложенията да достигне 100.

Двете компании  увеличават двойно инвестициите си в технологии, свързани със здравето, насочвайки се към по-възрастните хора.

“Ние напълно подценяваме желанието и възможностите на възрастните хора да работят с технологиите”, коментира Рик Валенсия, старши вицепрезидент на Qualcomm Life.

Qualcomm Life отдавна работи в посока продукти за здравеопазване, особено за по-възрастното поколение, страдащо от хронични заболявания.

Същевременно възрастните хора все повече свикват с използването на технологиите. Проучване на Pew Research от април 2014 г. показва, че 60% от възрастните хора ползват интернет, а три четвърти от тях сърфират в мрежата всеки ден. Около половината твърдят, че разполагат с високоскоростен широколентов интернет у дома.

Кук твърди, че iPad разполага с “изключително интуитивен” интерфейс. Същевременно това е най-доброто устройство на Apple за възрастни хора, защото е достатъчно голямо за четене, достатъчно малко за носене и достатъчно умно, че да се свързва с интернет, коментират експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Може да им сложи стикери "За гъзари" и ще продаде 7млн в България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Ако започне да мери кръвно и кръвна захар ще е + . До къде я докарахме японците да купуват таблетки от хамериканците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още