IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple иска да купи бизнеса с мобилни чипове на Intel

Производителят на iPhone може да плати 1 млрд. долара или повече за патенти на Intel

13:01 | 23.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен производител Apple Inc. е в напреднали преговори за закупуване на бизнеса за чипове за смартфони на Intel, твърди Wall Street Journal, като се позовава на източници, запознати с въпроса. Това е ход, който ще даде тласък на опитите на производителя на iPhone да поеме контрола върху разработването на критичните компоненти, които захранват устройствата. 

Сделката, обхващаща портфейл от патенти и персонал на стойност 1 млрд. долара или повече, може да бъде постигната през следващата седмица, твърдят източниците,  ако се предположи, че преговорите няма да се разпадат.

Въпреки че потенциалната сделка за придобиването би била силно надценена, тя би била важна чисто стратегически и финансово. 



Тя ще даде на Apple достъп до инженерната дейност и талантите зад дългогодишния опит на Intel при разработването на модемни чипове за решаващото следващо поколение безжични технологии, известни като 5G, което потенциално би спестило цели години на разработка. Apple работи върху разработването на чипове за допълнително диференциране на устройствата си в световен мащаб, като притиска бизнеса на iPhone, който отдавна подкрепя значително резултатите на концерна. Той нае инженери, включително някои от Intel, и обяви планове за инженерингов офис с 1200 служители в Сан Диего.

От гледна точка на Intel сделката ще позволи на компанията да се освободи от бизнес, който е в тежест на крайния резултат: поделението за смартфоните губи около 1 млрд. долара годишно, казва човек, запознат с резултатите, и като цяло не успява да отговори на очакванията. Въпреки че ще излезе от бизнеса със смартфони, Intel планира да продължи да работи по 5G технология за други свързани устройства.

Intel и Apple са в преговори за тази сделка от около година. Те бяха замразени по времето, когато Apple сключи многогодишното споразумение за доставка на модеми с конкурента на Intel Qualcomm Inc., съобщи The Wall Street Journal през април.

След това Intel „хвърли по-широка мрежа за купувачи“ и е получил проявен интерес от редица страни, но преговорите с Apple - отдавна разглеждани като най-логичния купувач - скоро са се възобновили.

Сделката за доставки на Apple с Qualcomm, която досега бе единственият доставчик на модеми за iPhone, е част от разрешаването на двугодишната правна битка между компаниите за лицензите, които Qualcomm събира за своята безжична технология.

Intel се справи с Apple, когато тази вражда се влоши, но обяви след това решението, че се отказва от разработването на модеми за 5G смартфони - усилие, за което похарчи десетилетие и милиарди долари - като се позовава на желанието си да поеме по пътя към рентабилността. Intel закупи бизнеса си за мобилни модеми през 2011 г. от Infineon Technologies AG за 1,4 милиарда долара. Предварителните очаквания бяха сделката да бъде сключена на по-висока цена, като според запознати с преговорите тя е трябвало да бъде около 1,5 млрд. долара. Придобиването на звеното на Infineon бе втората значителна инвестиция за Intel само за месец през 2011 г. Предишната сделка бе за производителя на софтуер за компютърна сигурност McAfee, като стойността й бе 7,68 млрд. долара. Двете сделки са част от програмата на Intel за ограничаване на зависимостта на компанията от пазара на персонални компютри. Те станаха възможни след натрупването на значителни парични средства. 

Дискусиите между Apple и Intel са започнали през миналото лято, по времето, когато бившият изпълнителен директор на Intel Брайън Крзанич подаде оставка. Крзанич е защитавал модемния бизнес и е изтъквал 5G технологията като значителен бъдещ приток на приходи. Когато Боб Суон беше назначен на позицията през януари, анализаторите твърдяха, че шансовете за сключване на сделка се увеличават, защото неговият фокус върху прочистването на Intel ще изисква справяне със загубите в бизнеса с мобилни чипове.

Intel е последният засега доставчик на Apple, който излиза от даден бизнес, след като производителят на iPhone започна да разработва собствени компоненти в компанията. В края на миналата година Apple се съгласи на сделка за 600 млн. долара, за да придобие 300 инженери и съоръжения от Dialog Semiconductor PLC, тъй като компанията от Купертино все повече развива чиповете за управление на батериите.

Apple не бе склонна в миналото да осъществява твърде големи сделки, като предпочита да придобива около 15 до 20 малки компании годишно, които имат технология, която лесно може да интегрира. Но със забавянето на бизнеса с iPhone компанията стана по-отворена към по-големи сделки. Тя изразходва гигантските си парични резерви за обратно изкупуване на акции и дивиденти, но все още има значителни парични наличности – към 30 март те са в размер на 113 милиарда щатски долара след приспадане на дълга.

Apple ще съобщи фискалните си резултати за третото тримесечие през следващата седмица. Резултатите на Intel се очакват по-късно тази седмица. 

Вижте още технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още