IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple e продала най-много смартфони през коледния сезон

Huawei продължава да губи пазарни дялове и вече е на пето място в класацията на IDC и извън Топ 5 при Canalys и Counterpoint

11:32 | 28.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на потребителска електроника Apple е продал повече смартфони от всеки друг производител за коледното тримесечие. С пласирани 90,1 милиона iPhone-а Apple е категорично номер едно на пазара, съобщи аналитичната компания IDC в четвъртък вечерта. С пазарен дял от 23,4 процента се оказва, че почти всеки четвърти продаден смартфон е iPhone.

Не е необичайно Apple да изпревари дългогодишния лидер на пазара Samsung през коледното тримесечие, който обичайно е на върха през останалото време на годината. Този път обаче разликата е значително по-голяма от обичайното: според изчисленията на IDC Samsung е продала 73,9 милиона смартфона. Това все още е пазарен дял от почти 19 процента.

Huawei трябваше да отстъпи след опустошителните санкции от страна на САЩ. Китайският доставчик, който само преди няколко години се бе устремил към върха, се срива до петото място. Според данните на IDC Huawei е продала 32,3 милиона смартфона - спад с почти 42% на годишна база. 

Huawei загуби достъп до редица американски технологии заради санкциите на правителството на САЩ. Новите модели смартфони се продават без предварително инсталирани услуги на Google. На западните пазари обаче потребителите ги искат на своите Android устройства. За разлика от Европа и САЩ Huawei продължава да заема силна позиция на родния си пазар в Китай.

Междувременно китайският производител Xiaomi успя да се възползва осезаемо от кризата в конкурента. Xiaomi увеличи продажбите с почти една трета до 43,3 милиона смартфона, което го прави номер три на пазара.

Като цяло продажбите на смартфони са нараснали с 4,3% през последното тримесечие до почти 386 милиона устройства. Това е сравнително „помирителен“ край на годината, след като някои пазарни изследователи се опасяваха от срив в продажбите в началото на пандемията. По това време те твърдяха, че хората ще имат по-малко пари за харчене и в същото време ще се интересуват по-малко от нови телефони, защото ще прекарват повече време вкъщи. Преди възстановяването по време на коледния бизнес продажбите в действителност бяха под натиск: за цялата година IDC отчита спад от 5,9% до 1,29 млрд. смартфона.

Canalys и Counterpoint отчетоха подобни на IDC резултати. Рекордни доставки на iPhone изтласкаха Apple Inc. на първо място на световния пазар на смартфони, докато Samsung Electronics Co. и Huawei Technologies Co. загубиха значителни позиции. 

Canalys и Counterpoint оценяват, че доставките на iPhone са скочили до около 82 милиона бройки през последното тримесечие, отбелязвайки нов връх за Apple и коронясвайки я за водещ производител на смартфони. Samsung се срива с повече от 10 процентни пункта до малко над 62 милиона бройки за период, белязан от пускането на първите iPhone с 5G. Xiaomi Corp., Oppo и Vivo попълват първите пет места в класациите на Canalys и Counterpoint, докато Huawei претърпява спад с 41 пункта, след като американските санкции го лишиха от достъп до ключови доставчици и производители на чипове. 

„Huawei драматично отстъпи на повечето пазари в резултат на санкциите на САЩ“, казва анализаторът на Canalys Амбър Лиу. „Решението му да се лиши от Honor обаче може да се окаже жизненоважно, тъй като Honor не е обвързан от същите ограничения и доставката на компоненти се възобновява“.

Huawei продаде своята бюджетна подмарка Honor в края на годината, като ѝ даде шанс да си върне доставките на критични компоненти. „През последната година бизнесът ни със смартфони се разви стабилно и таблетите, компютрите и носимите устройства отбелязаха значителен ръст. Оставаме уверени в бъдещето“, заявяват пред Bloomberg от Huawei.

Новите iPhone-и увеличиха приходите на Apple до над 100 млрд. долара за първи път, а Тим Кук каза на анализаторите в сряда, че реакцията на клиентите към новите модели е „ентусиазирана дори в светлината на продължаващия Covid-19“.

"Масово прогнозираното възстановяване от спада заради коронавируса изглежда се реализира. Apple е първенец в продажбите на 5G и това ще бъде катализаторът за приемането на 5G в много страни по света“, казва пред Bloomberg анализаторът на IDC Франсиско Джеронимо. Ръководителите на производителя на компоненти Murata Manufacturing Co. и на производителя на чипове MediaTek Inc. заявиха, че очакват тази година да бъдат продадени половин милиард 5G телефона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още