IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Apple ще достигне капитализация от 1 трлн. долара догодина

Това се очаква да се случи благодарение на iPhone X, "сериозния цикъл на надграждане" и "възраждането" в Китай

09:33 | 17.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple ще стане първата компания, оценена на 1 трилион долара, през следващата година, благодарение на iPhone X, "сериозния цикъл на надграждане" и "възраждането" в Китай, прогнозират от GBH Insights.

Пазарната капитализация на технологичния гигант, която се отнася до общата стойност на всички акции на дружеството в обращение, понастоящем възлиза на 868,1 млрд. долара, изчислява Bloomberg.

Анализаторът Даниел Айвс от GBH Insights заяви, че през следващите 12 месеца акциите на Apple могат да се търгуват на цени между 210 долара и 230 долара за брой. В най-високия край на този диапазон това би  представлявало почти 35% ръст спрямо цената на затваряне в четвъртък. 

Айвс изрежда и факторите, които според него ще доведат до по-високите цени на акциите.

Първо, той смята, че iPhone 8, 8 Plus и X ще се продават повече от върховия цикъл на надграждане при iPhone 6. Това би означавало 258 млн. броя iPhone за фискалната година на Apple до края на септември 2018 г., надхвърляйки рекордните 231 милиона броя, доставени през фискалната година, приключваща през септември 2015 г.

GBH Insights прогнозира, че има над 350 млн. потребители с модели iPhone, които са на поне две години. „Значителна част" от тези потребители може да надградят телефоните си.

„Всичко се свежда до успеха и удължената траектория на търсенето на iPhone X през идните тримесечия, за да се определи дали в крайна сметка Apple ще влезе в онзи недостижим засега клуб от компании за 1 трлн. долара още през 2018 г.", каза Айвс в бележката си.

"До този момент началните данни за старта на продажбите на iPhone X са чудесно начало за онова, което ще бъде решаващ момент, който да докаже Кук и Apple през следващите години".

Предвид възходящата промяна в ценообразуването на моделите iPhone X, които започват от 999 долара, Айвс заяви, че очаква средната продажна цена на Apple - ключов показател за инвеститорите - да нарасне от 643 долара през фискалната 2017 г. до 746 долара през фискалната 2018 г.

Анкета на GBH Insights сред купувачите разкрива, че 78% от клиентите на Apple са си купили версията с цена от 1149 долара, която има по-голяма памет.

С нарастващата инсталационна база ще се стигне и до повече продажби на услугите на компанията, като Apple Music. Бизнесът за услугите, който донесе приходи от 8,5 милиарда долара през тримесечието до септември, "очевидно най-голямата област на растеж", каза анализаторът.

Анализаторът очаква, че сегментът може да донесе приходи в размер на до 50 млрд. долара през фискалната година, приключваща през септември 2020 г.

„Представлявайки най-големия източник на приходи след iPhone, ние вярваме, че голяма част от нарастването на услугите през следващите няколко години ще дойде от Китай, тъй като халогенният ефект на Apple ще се прояви напълно сред потребителите на iPhonе“, пояснява специалистът.

Услугите се считат принципно за основен ключов двигател за приходите на Apple в бъдеще. 

В подлкрепа на тези очаквания е и друга информация от последните часове, според която Apple може да пусне абонаментна видео услуга следващата година, а Netflix да бъде принудена да представи нови ценови планове. Информацията е на технологичните анализатори от CCS Insight.

Въпреки че Apple изпитва трудности в Китай през последната година и половина, iPhone X може да донесе „ренесанс" на най-големия пазар на смартфони в света, смята Айвс.

GBH Insights изчислява, че има инсталационна база от 100 милиона потребители на iPhone в Китай и че половината от тях се очаква да надградят устройствата си през следващите 12 до 18 месеца.

Лоялността на клиентите, екосистемата на iOS, „статутът на висок клас" и технологичните подобрения на iPhone са сред причините китайските потребители да искат да надградят своите апарати, смята още Айвс.

Пазарът в континентален Китай, Хонконг, Макао и Тайван отново започна да отчита ръст през трите месеца до септември след няколко тримесечия на спадове. Приходите от региона нараснаха с 12% на годишна база до 9,8 млрд. долара.

„Ръстът на Китай (и рентабилността) на Apple е ключов фактор за бъдещето, тъй като считаме следващата година за критичен период, в който Apple да покаже, че това ще бъде основен растеж за следващите години", казва Айвс.

GBH Insights не е единствената компания, която смята, че Apple ще достигне скоро капитализация от 1 трлн. долара. През август RBC сигнализира, че компанията от Купертино, Калифорния, може да достигне този крайъгълен камък през следващите 12 до 18 месеца.

Но и други претенденти може да се превърнат в първата компания, оценена на 1 трилион долара. Morgan Stanley смята, че Amazon може да достигне тази оценка през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още