IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD даде оптимистична прогноза благодарение на голямото търсене

Компанията печели пазарен дял за сметка на Intel

13:55 | 28.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Advanced Micro Devices даде добра прогноза за тримесечните си приходи, подсказвайки, че печели пазарен дял от Intel на печелившия пазар за сървърни чипове, пише Bloomberg.

AMD, вторият по големина производител на компютърни процесори след Intel, прогнозира, че приходите ѝ за третото тримесечие ще са около 4,1 млрд. долара, плюс или минус 100 млн. долара. Средната прогноза на анализаторите беше за 3,8 млрд. долара. Освен това компанията повиши годишната си прогноза и вече очаква приходите ѝ да се увеличат с 60%. Предишната прогноза беше за 50% ръст.

AMD AMD

Графика: Bloomberg

Главният изпълнителен директор Лиса Су успя да върне компанията към успеха с редица нови продукти, които за първи път от години клиентите смятат за конкурентни на предложенията на Intel.

През последните пет години инвеститорите заложиха на акциите на AMD, очаквайки, че промените, които прави Су, ще доведат до по-голям пазарен дял и печалба. Но от началото на тази година стойността на книжата на AMD се е свила с около 2% спрямо индекса Philadelphia Stock Exchange Semiconductor, който записва 13% повишение. Това се случва, докато пазарът търси доказателства за продължаващ напредък.

„Растем значително по-бързо от пазара благодарение на силното търсене на всички наши бизнеси“, коментира Су.  

Финансовият отчет на AMD подсказва, че компанията печели пазарен дял, за сметка на Intel. Последната отчете 6% спад на приходите си за второто тримесечие. AMD се конкурира и с Nvidia на пазара на графични процесори, използвани във видеокартите на гейминг компютрите.

Су заяви, че компанията ѝ може да продължи да расте дори и ако търсенето на персонални компютри спадне през 2022 г. „Очакваме нашата конкуренция да бъде много добра и ние трябва да сме още по-добри от нея“, коментира Су при представянето на резултатите.

През второто тримесечие печалбата на AMD е нараснала повече от три пъти до 710 млн. долара, или 58 цента на акция, обяви базираната в Санта Клара, Калифорния, компания. Приходите са се увеличили с 99 на сто до 3,8 млрд. долара.

Цената на акциите на AMD се повиши с под 1% по време на следборсовата търговия, след като преди това завърши пазарната сесия в Ню Йорк на цена от 91,03 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още