IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet е под натиск да позволи по-лесно ремонтиране на устройствата си

Няколко от големите технологични компании вече отстъпиха заради исканията на различни групи

15:45 | 12.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Alphabet, компанията майка на Google, е под натиск от фокусиран върху околната среда инвеститор, който настоява тя да позволи на потребителите да поправят устройствата си, за да се намали електронният отпадък, пише MarketWatch.

Във вторник взаимният фонд Green Century заяви, че е подала акционерно предложение до Alphabet с искане да направи устройствата на Google по-лесни за ремонт от потребителите и независимите магазини, като по този начин ги  направи и по-екологични. Освен това фондът призовава компанията да спре да лобира срещу законодателството, което би разширило възможността за ремонти.

„Предвид сегашните регулаторни условия и нарастващия интерес от потребителите, всяка компания в технологичната индустрия, която няма право на ремонти, се излага на значителен риск“, коментира президентът на Green Century Capital Management Лесли Самуелрич.

Акционерите на Alphabet могат да бъдат призовани да гласуват променте на годишното общо събрание на компанията. Въпреки че резолюциите на акционерите не са правно обвързващи в САЩ и Канада, те са начин компаниите да бъдат подтикнати да предприемат по-устойчиви практики.

Всичко това се случва в момент на нарастващи призиви към технологичните компании да сложат край на годините рестриктивни политики по отношение на ремонта на устройства, които принуждават потребителите да купуват нови продукти, вместо да поправят вече повредени.

Миналата година застъпническата група As You Sow заяви, че може да оттегли резолюцията, която подаде в Microsoft, след като компанията се съгласи да увеличи възможностите на потребителите да ремонтират устройствата си. През ноември Green Century оттегли друго предложение до Apple, защото компанията започна програма за собствена поправка на джаджи.

„Призоваваме Google да последва стъпките на колегите си от сектора, като Apple и Microsoft, и да спре да ограничава ремонтите“, коментира още Самуелрич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още