IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще произвежда новия Mac Pro в Тексас

Технологичният концерн ще може да внася компоненти от Китай, без те да бъдат облагани с нови мита

00:08 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple ще се върне в Тексас, монтирайки там новия си високоефективен компютър Mac Pro. Това стана възможно благодарение на факта, че групата е получила изключение от допълнителните американски мита върху стоки от Китай за няколко важни компонента на устройството, съобщи групата в понеделник. Преди това в медийните съобщения се твърдеше, че Apple възнамерява в бъдеще да изгражда Mac Pro в Азия - като повечето му устройства.

Производителят на iPhone започна през 2013 г. да сглобява предишното поколение на Mac Pro в Тексас. Според съобщения в медиите Apple е трябвало да се справи с различни проблеми в производството, наред с други неща, защото американската инфраструктура за производство на електроника е по-лоша, отколкото тази в Китай.

През лятото Mac Pro попадна във водевила на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви през юли, че компанията няма да получи никакви облаги или изключения от китайските наказателни мита. „Изградете го в САЩ и няма да има мита", написа Тръмп в Twitter.

Технологичният гигант по-рано ангажира тайванския изпълнител Quanta Computer Inc., за да асемблира струващия близо 6 000 долара настолен компютър близо до Шанхай. Компютърът от висок клас, който беше представен през 2013 г., беше асемблиран в Остин, Тексас, от изпълнителя Flex Ltd. и беше обявен за единствения продукт на Apple, произвеждан в САЩ.

„Благодарим на администрацията за нейната подкрепа, която ни предостави тази възможност“, заяви Тим Кук, изпълнителен директор на Apple, в изявление в понеделник.

Flex отказа коментар по темата.

Apple представи първия нов модел на Mac Pro от шест години насам в началото на юни. Компютърът е предназначен предимно за потребители с изключително високи изисквания, като например за професионална редакция на видео. Разбира се, цената е подобаваща - поне 5999 долара. Настоящите допълнителни мита в САЩ могат да добавят 25 процента към цената на компонентите или оборудването.

Ескалирането на търговското напрежение през лятото оспори плановете на Apple да изгражда продукта си в Китай, където разходите за труд и логистиката са по-евтини, отколкото в САЩ През август президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че през декември планира да разшири митата с 10% за практически целия китайски внос и да повиши митата за стоки, които вече подлежат на облагане с мита. Тези мита можеха да подкопаят печалбата на Apple или да го принудят да увеличи цената на Mac Pro. 

Частите, за които Apple получи изключения, са критични за функционирането на компютъра. Например, Apple получи изключение от митата за модула за графична обработка на Mac Pro, който включва повече от 1600 компонента и позволява изображенията да бъдат показвани на компютърен екран, според документи, представени при американския търговски представител. Изключения от митата бяха предоставени и за аксесоари на Apple като безжичната мишка и тракпада, наречени Magic Mouse 2 и Magic Trackpad.

Изключенията от санкциите се правят на базата на преценка дали даденият продукт е достъпен само от Китай, дали има стратегическа важност, дали е свързан с някои от китайските индустриални програми, както и дали митата ще доведат до „тежка икономическа вреда“ на американски компании или интереси, посочват от службата на търговския представител.

Решението на Apple да обърне курса и вместо това да задържи монтажа на компютъра в Тексас е сред най-ясно изразените примери за това как митата засягат корпоративното вземане на решения. Бивши служители по операции и настоящи доставчици казват, че са прекарали голяма част от изминалата година в оценка на планове за действие в извънредни ситуации за продукти, които са сглобени в Китай, тъй като компанията иска да избегне митата. Apple поиска от доставчиците да преместят около една трета от производството на някои устройства извън Китай.

Компанията заяви, че скоро ще започне производството на новия Mac Pro в същия завод в Тексас, без да посочва дата. Новият настолен компютър ще включва компоненти, проектирани и изработени от повече от дузина американски компании.

Губернаторът на щата Грег Абът заяви, че е благодарен за инвестицията на Apple и че този ход е свидетелство за бизнес климата и човешкия потенциал на щата. Базираната в Купертино, Калифорния, компания разкри през миналата година плановете си да отдели 1 милиард долара за изграждане на нов кампус в Остин за 5000 служители, разширявайки своя отпечатък в региона.

Apple също така заяви, че е напът да изпълни своя ангажимент да инвестира 350 милиарда долара в американската икономика до 2023 г., като миналата година харчи повече от 60 милиарда долара за над 9 000 местни доставчици.

По време на конферентния разговор за тримесечието на 30 юли Кук заяви пред анализаторите, че Apple търси изключения за компоненти, произведени в Китай, за да може да продължи да сглобява някои Mac-ове в САЩ.

„По-голямата част от нашите продукти са произведени навсякъде“, каза Кук, отбелязвайки, че компонентите идват от САЩ, Китай, Япония и Южна Корея. „Това е естеството на глобалната верига за доставки“.

Доналд Тръмп готви нова порция мита върху на практика всички оставащи вносни стоки от Китай, която трябваше да влезе в сила от 1 септември, но отложи ограниченията върху някои потребителски стоки до 15 декември. От Apple предупредиха, че тези налози могат да засегнат почти всички нейни основни продукти, включително iPhone, iPad, MacBook, Apple Watche, AirPod и iMac.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още