IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлинни слушалки борят зимната депресия

В зимните месеци светлинните слушалки повишават настроението на хората и ги зареждат с оптимизъм

17:06 | 07.01.11 г.
Светлинни слушалки борят зимната депресия

Зима, студ, киша и изнервени хора по улиците. През най-мразовития сезон в годината, когато слънцето е рядкост, особено в северните части на Земята, мъглите и облаците са често срещани, ниските градуси на времето се предават и на настроението на хората, а възможностите за разходки сред природата са доста ограничени, опасността от депресии нараства.

В скандинавските страни са намерили своеобразно решение на проблема – свещи. Много и навсякъде. Този източник на светлина обаче може да се използва само вкъщи или на работа. За останалото време учените измислиха нещо друго – устройство, което може да извади човек от тягостното настроение отново с помощта на светлина.

В Европа в продажба са пуснати светлинни слушалки - уникално устройство, което повишава настроението на човек в студените и къси зимни дни и го зарежда с оптимизъм, съобщи ИТАР-ТАСС.

На външен вид светлинните слушалки приличат на популярния iPod, но вместо звуков сигнал чрез слушалките в ушите се подава светлинен импулс. Новото устройство Bright light headset е разработено от финландски специалисти.

"Изследвания показаха, че мозъкът, подложен на въздействието на светлината, реагира, като отделя биохимични вещества, способстващи за подобряване на настроението", твърди Юузо Нисило, един от създателите на светлинните слушалки.

По време на клинични изпитания с помощта на такива слушалки за 4 седмици от депресия бяха излекувани 22 души от 25 доброволци, разказва Юузо Нисило. Стойността на "светлинния източник на оптимизъм" е около 200 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още