IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С новия Xbox Microsoft влезе във войната за свободното време на клиентите

„Искаме да променим завинаги представата за забавление“, твърди Дон Матрик, президент на интерактивния отдел за забавления

21:54 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Почти осем години след старта на продажбите на Xbox 360 американският софтуерен концерн Microsoft представи наследника на игровата си конзола, за която се очаква да е конкуренция преди всичко на Playstation 4 на Sony.

Американският производител нарича новата конзола, която носи името Xbox One, „система за забавление всичко в едно", а тя трябва да става все по-добра с времето, пише специализираният сайт TechCrunch.

Xbox One може да се похвали с доста нововъведения. Устройството е натъпкано с техника, като може да се стартира с гласова команда и да разпознава всеки конкретен геймър, като зарежда автоматично профила му. Но това далеч не е всичко – джаджата може да предложи и жестово управление, наподобяващо мултитъч. За тази цел потребителят трябва да управлява командите с ръцете си срещу екрана. Така например приближаване на ръцете една към друга връща системата една стъпка назад, като в крайна сметка може да се стигне до началния екран.

Друга екстра е преминаването към гледане на телевизия, слушане на музика, гледане на филми и др., като това отново може да става само с помощта на гласа, например, изричайки командата "Xbox, watch TV". Функцията „Trending“, съвсем логично, показва всичко, което в момента се гледа и слуша най-често от останалите потребители. 

„Искаме да променим завинаги представата за забавление“, заяви под аплодисментите на залата Дон Матрик, президент на подразделението Interactive Entertainment Business (интерактивния отдел за забавления). Мениджърът не пести суперлативите си. „Никога досега в кариерата си не съм бил толкова ентусиазиран и възбуден“, казва Матрик, добавяйки, че всекидневната ще се промени напълно, като потребителят ще получи пряка връзка към телевизора си.

„Xbox екипът има нова мисия: проектиране и изграждане на всичко в една система, за да изградим ново поколение игри, телевизия и развлечения", каза Матрик.

И по отношение на хардуера новото устройство е доста впечатляващо - конзолата има 8-ядрен процесор, 8 GB RAM, 500 GB HDD, Blu-ray, Wi-Fi с Wi-Fi Direct, HDMI вход и изход, USB 3.0 порт, а Kinect поддържа 1080р картина. Сензорът на  Kinect идва с  Full-HD камера и освен че ще разпознава движенията, ще може да мери и сърдечния ритъм. Новият контролер има 40 подобрения и ще позволява свързването към Xbox на таблети с Windows. 

Много допълнителни детайли около Xbox One ще се появят по време на геймърското изложение Е3, което ще се проведе през юни. Още отсега обаче чрез видеоклип ЕА обеща страхотни заглавия за новата конзола, въпреки че вчера стана ясно, че компанията не подготвя нови игри за конкурентната конзола Nintendo Wii U.

Xbox One ще „революционира начина, по който се играят игрите“, заяви Андрю Уилсън от EA. Той заговори и за особено партньорство с Microsoft. Така например стана ясно още, че спортните фигури в игрите ще са много по-реалистични и ще взаимодействат по-умно, като за целта EA е разработила специално за Xbox One нов енджин - EA Sport Ignite. Четири нови заглавия ще се появят през идните 12 месеца - FIFA, Madden NFL, NBA Live и UFC. 

Само през първата година от живота на Xbox One за нея ще се появят 15 ексклузивни заглавия на игри, осем от тях – съвсем нови серии или марки.

Засега няма информация за цената или точната дата на пазарната премиера, но е сигурно, че Xbox One ще бъде на пазара най-късно до края на годината.

А в края на представянето дойде още една игра - „Call of Duty Ghosts“. Според шефа на разработчика – Activision, Ерик Хиршберг, съдържание за сваляне ще има само и ексклузивно за Xbox One. 

Снимки от представянето вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още