Нова "дигитална кожа" пренася всяко движение на тялото във виртуалната реалност

Снимка: Xenoma

Нова "дигитална кожа" пренася всяко движение на тялото във виртуалната реалност

07.06.2017 13:06

Създателят на риза с 14 сензора, която може да следи движенията на тялото във виртуална реалност, залага на възход на т.нар. умни дрехи.

Японската компания Xenoma е създала продукт, известен като e-skin (букв. дигитална кожа), който се свързва със смартфони чрез Bluetooth връзка. Когато смартфон е част от очила за виртуална реалност, например Samsung GearVR, e-skin може да бъде разпозната и да отразява движението на човека във виртуалното изживяване.

В момента следенето на движенията на тялото във виртуалната реалност е много трудно, защото изисква камери и сензори, разположени в стая, за точно следене на движенията.

„Можем да внесем движението във виртуалната реалност, обикновено хората използват камера, но в нашия случай не се нуждаем от такава“, казва Ичиро Амимори, главен изпълнителен директор на Xenoma, в интервю за CNBC по време на Consumer Electronics Show в Шанхай.

В момента Xenoma продава версия на e-skin за 5000 долара, чиято цел е разработчиците да създават приложения за операционните системи Windows на Microsoft и Android на Google. Това ще позволи приложенията да работят с GearVR на Samsung и с очилата Daydream VR на Google.

Макар че цената е висока, Амимори се надява да бъде предложена за продажба потребителска версия на продукта чрез платформа за колективно финансиране, като Kickstarter, която ще струва „под 500 долара“.

Продуктът обаче може да се ползва не само в гейминг индустрията. Други приложения включват помощ на хора, които преминават през рехабилитация след инсулт, за да се научат как отново да ползват определени части от тялото си.

Пазарът на виртуалната реалност обаче все още е млад, като през 2016 г. са продадени общо 10,1 млн. очила за добавена и виртуална реалност, сочи консултантската компания IDC. Това може да направи продажбата на подобен аксесоар скъпа в момента предвид малкия брой потребители, а и предвид вече високата цена на очилата за виртуална реалност. Очаква се обаче доставките на такива очила да нараснат десетократно през 2021 г., осигурявайки по-голям пазар.

В същото време Амимори казва, че компанията работи и върху e-skin, която ще покрива цялото тяло и ще съдържа няколко биометрични сензора. Това ще позволи постоянното следене на състояния на тялото, например сърдечен ритъм.

„Можем да измерваме сърцето си, китката си, гърба си, затова можем да покрием цялото си тяло със сензори“, казва Амимори, добавяйки че до 2-3 години очаква да представи фокусирана върху здравето версия на e-skin.

Как изглежда продуктът вижте в нашата галерия

Рубрики
Kъм пълната версия