IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на видео игрите на физически носител

PlayStation Now ще позволи на играчите да стриймват игри за PlayStation 3 на конзолите на Sony и на телевизорите Bravia

15:39 | 09.01.14 г.
Идва ли краят на видео игрите на физически носител

През последната година веригата за продажба на видео игри GameStop бе обявявана за мъртва повече от веднъж, пише Businessweek.

Първо имаше информации, че Sony и Microsoft няма да включат диск за драйвери в новите си конзоли. Това обаче не се случи. След това производителите на конзоли се очакваше да поставят технически ограничения за използваните игри. И това не стана. Тази година се появиха слухове, че Sony планира тази година да пусне услуга за стрийминг на игри.

PlayStation Now ще позволи на играчите да стриймват игри за PlayStation 3 на конзолите на Sony, както и на телевизорите Bravia, които имат възможност за връзка с интернет. При новината акциите на GameStop паднаха с над 8% на фона на тревогите на инвеститорите, че хората не биха купували използвани игри от магазина, ако имат възможност да ги стриймват директно от Sony. 

Плановете на Sony предизвикаха паралели с Netflix и Blockbuster. Около тези паралели обаче има някои въпроси, поне за момента. Техниките за управление на данните на Netflix изглеждат патологично "умни", но видео игрите са по-трудни за обработка от филмите. Тъй като хората, които гледат филм, натискат един бутон и не правят нищо друго в продължение на около 90 минути, фирмите, които стриймват видео съдържание имат време да започнат да показват филма, докато той се зарежда. При игрите сигналът от всеки бързо натиснат бутон трябва скорострелно да бъде пренесен до централен сървър и обратно, и то многократно в рамките на една секунда.

Колко трудно е това стана ясно от провала на OnLive - услуга за стрийминг на игри, която изчезна през 2012 г. Закъснението бе толкова голямо, че някои потребители на места, далеч от центровете за данни, не можеха да играят някои игри. На всичкото отгоре разработчиците на игрите често не можеха да прекодират игрите си, така че те да работят с OnLive.

Версията на Sony се разработва от Gaikai - конкурент на OnLive, който Sony купи за 380 млн. долара през 2012 г. Възможно е фирмата да е решила техническите проблеми, които доведоха до краха на OnLive, но Sony не дава обяснение как се е случило това. Липсата на специфични обяснения е притеснителна, твърдят експерти.

Дори и само като намерение, Playstation Now е заплаха за GameStop. Приходите на веригата от използвани видео игри за финансовата 2013 г. възлизат на 2,4 млрд. долара. Sony и  Microsoft със сигурност биха завзели част от тях с продажбата на стрийминг достъп до игри. От друга страна обаче подобни намерения са били заявявани и преди, без те да бъдат реално осъществени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още