IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрически 3D принтиран бус може да ви вози, докато си говори с вас

Olli работи с когнитивната платформа на IBM Watson

20:54 | 22.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: meetolli.auto</em></p>

Снимка: meetolli.auto

Американската компания Local Motors тества самоуправляващ се електрически минибус, който позволява на возещите се да говорят с превозното средство за времето и за това къде се намират, докато се возят от едно място към друго, пише Engadget.

Минибусът е замислен само преди няколко месеца, но вече се движи в Мериленд, САЩ. Компанията планира да пусне повече автобуси в други градове, включително в Копенхаген и Лас Вегас, при това скоро.

Превозното средство носи името Olli и изглежда като голяма телефонна будка, пише Autoblog. Според уебсайта бусът може да превозва до 12 души, като разполага със собствени камери и GPS, за да се ориентира в пространството и да избягва препятствия на пътя. В момента превозното средство е внимателно следено от екип на компанията, докато се движи по пътищата.

Всъщност Olli използва базираната в облака когнитивна платформа на суперкомпютъра на IBM - Watson, благодарение на което успява да си комуникира с хората. Освен това може да получава запитвания за спирки, да отговаря на въпроси за своя дизайн, функциите си или да предлага ресторанти в зависимост от дестинацията.

Olli е създаден чрез смесица от 3D принтирани части, алуминиеви и стоманени елементи. Електрическото превозно средство в момента може да се движи само по няколко обществени пътища. Local Motors пък го рекламира като бус, подходящ за места като кампусите на университетите и летищата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още