IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британска компания пуска на пазара електронен четец за слепи хора

Според нея това е първият в света многолинеен електронен четец, който показва 9 текстови линии едновременно

14:54 | 14.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bristol Braille Technology</em></p>

Снимка: Bristol Braille Technology

Британска компания планира да пусне тази година брайлов електронен четец за слепи хора, който ще може значително да улесни четенето им и ще ги спаси от тежките печатни издания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От изобретяването си през 19-и век от Луи Брайл азбуката от релефни точки е донесла радостта от четенето на милиони слепи и хора с частична загуба на зрение.

В печатния си вариант тя не е особено удобна. Брайловото копие на Библията може да отнеме около 1,5 метра пространство на рафта.

Британската компания Bristol Braille Technology се надява да промени това с Canute 360 - новия им "Киндъл за слепи". Според тях това е първият в света многолинеен електронен четец, който показва 9 текстови линии едновременно или около една трета от обикновена принтирана страница.

"Това означава, че трябва да натискаш бутона за напред за всеки 360 символа", казва Стефани Сърджънт , чиято компания Vision Through Sound предлага обучение за слепи хора и е работила с Bristol Braille.

"Обновява по един ред. Така въпреки че отнема малко време, за да се обновят всички редове, можеш да започнеш да четеш почти веднага, след като натиснеш бутона за напред", добавя тя.

Всеки текст, преведен в брайлов формат, може да бъде свален на Canute.

Делът на слепите хора, които могат да четат Брайловото писмо, състоящо се от 1 до 6 точки в различни комбинации, е спаднал, отчасти заради напредъка на технологията за аудио книги.

"Иновациите в полето на брайловата технология създават много вълнуващо време за читателите на Брайловата азбука", твърди Клер Максуел,старши разработчик на брайлови продукти в Кралския национален институт за слепи хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още