IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3D принтирането навлиза в света на книгите

Учени създадоха принтер, който може да помогне на децата със зрителни проблеми да четат книжки с илюстрации

12:59 | 03.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка:http://www.freeimages.com/</em></p>

Снимка:http://www.freeimages.com/

Слепите или слабовиждащи деца ще могат да използват класически книжки с картинки с помощта на технологията за 3D принтиране, пише Mashable.

Изследователи от Университета на Колорадо са създали нов проект, който може да превръща стандартни книжки с картинки в 3D печатни страници. Последните могат да служат на деца със зрителни увреждания за разглеждане на илюстрациите чрез докосване.

Том Йе, асистент в Департамента по компютърни науки в университета, твърди, че целта на The Tactile Picture Books Project е да използва компютърните науки за подобряване на живота на хората. 

“Осъзнах, че бихме могли да направим нещо смислено, като създаваме картинки от детски книги, използвайки математически диаграми“, посочва той. 

Самият проект е създаден в партньорство с Anchor Center, организация от Денвър, посветена на това да подкрепя и обучава деца с проблемно зрение. Изпълнителният директор на центъра Алис Апълбаум твърди, че книгите, които могат да се четат чрез докосване, т.нар. тактилни книги, стоят в центъра на образованието на деца с проблемно зрение.

Според Апълбаум е важно децата да се научат да четат не с очите си, а с всички останали сетива.

Повечето деца не започват да четат Брайловата азбука, докато не навършат 6 години, ето защо програмата им дава възможност да четат със семействата си в по-ранна възраст и да свикват да проучват предметите с ръцете си.

Центърът винаги е правил тактилни книги, но по старомодния начин, чрез рязане и поставяне на текстури върху традиционните книги с илюстрации, посочва Апълбаум

Изследователите от университета конвертират изображенията в печатни 3D книги, използвайки изчислителни алгоритми. Йе посочва, че крайната цел е да се улесни процеса, така че педагозите и родителите на деца с нарушено зрение да могат да вземат картинка от детска книжка и да я изпратят до 3D принтера, който да създаде тактилна книга.

“Проучваме научните, техническите и човешките въпроси, които трябва да бъдат решени, преди планът да бъде изцяло реализиран“, коментира той. „Тъй като всяко дете има собствено уникално зрително увреждане, идеята е всяка книга да бъде персонализирана“.

През последните години 3D принтирането се разви значително и има потенциала да промени производството на всичко – от модни продукти до оръжия. Йе твърди, че се надява проектът да направи технологията по-достъпна за хората.

Съществуват няколко програми за дизайн на 3D модели, като Google SketchUp. Проектът на учените от Университета на Колорадо в момента тества софтуер и провежда обучения, за да научи родителите как да създават собствени книги. Експертите се надяват някой ден да представят инструкциите за алгоритмите на уебсайта си, така че родителите да могат да създават необходимите им продукти на собствените си 3D принтери. Идеята идва на фона на нарастващата популярност на технологията и намаляването на цената ѝ.

Ако това наистина се случи, все повече хора ще могат да създават книги у дома, посочва Йе. По думите му тактилните книги са хубави, но са много скъпи. Въпреки това дават надежда, че бъдещето на книгите ще е светло.

„Технология за 3D принтиране ще е достъпна в най-близко бъдеще“, твърди ученият. „След две до три години 3D принтерите ще струват по-малко от 1000 долара“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още