IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3D принтерите - новата заплаха за филмовата индустрия

Нелегалното принтиране на играчки на филмови герои може да се окаже голям удар срещу приходите на студиата

15:43 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Скоро след като гледа трейлъра на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ през април, Кен Ландрум започва да изгражда свое собствено оръжие като на щурмовак от филма. В дома си в Сейнт Луис мъжът използва компютър, за да проектира близо 40 отделни части за 3D принтиране, с които да сглоби точно копие на оръжието от прочутата серия филми, пише Wall Street.

"Целта ми е да го направя по-добър от този на студиото“, коментира Ландрум. Най-малкото, той се справя по-бързо. Ландрум публикува снимки на своите пистолети на стената за съобщение във форум за 3D ентусиасти около осем месеца преди премиерата на филма и пет месеца преди официалните играчки на Disney да стигнат рафтовете на магазините.

С наближаването на премиерата на филма феновете пълнят пощенската му кутия с молби да им принтира от неговите играчки. Ландрум твърди, че в средата на юли е продал повече от 100 за една седмица, като наскоро е решил да започне да таксува по 55 долара на файл.

Хобито на Ландрум е част от един задаващ се проблем за Холивуд. 3D принтирането набира сили и става все по-достъпно за милиони, което означава, че призракът на дигиталното пиратство, което предизвика хаос в медийния бизнес в интернет ерата, сега надвисва над продажбите на физически продукти, които отдавна са смятани за имунизирани срещу такива сили.

Зараждащият се пазар за „направи си сам“ продукти означава, че филмовата индустрия скоро може да се изправи пред същия вид проблем, с който се сблъска музикалната индустрия заради пиратството в началото на хилядолетието.

В момента по-голяма част от принтираните обекти са дело на верни фенове, които искат да получат специалните продукти безплатно. Но това се променя, защото 3D принтерите се превръщат в мини фабрики, а пиратски сайтове публикуват списъци с 3D файлове заедно с незаконно копирани филми.

Вероятно цените на оригиналните продукти ще спаднат, когато 3D принтерите напълнят пазара с достъпни алтернативи на магазините за играчки.

"Преди купувахме дискове и фактът, че беше физически носител, означаваше, че има някаква защита. Когато музиката беше дигитализирана, се превърна в чиста информационна стока, която може да бъде копирана безплатно“, коментира Брет Динахър, професор по икoномика в Wellesley College, който изучава пиратството и дигиталната дистрибуция. „Смятам, че може да бъде направен директен паралел с 3D печата“.

Феноменът вероятно ще отиде много отвъд сферата на забавлението, допълва той, посочвайки, че ще окаже ефект върху всичко – от частите за автомобили до чашите за кафе. Според него 3D принтирането ще стане част от ежедневието.

Онлайн пазарите за 3D принтирани обекти приличат на коридор в Wal-Mart, пълен с герои от комикси и добре познати анимационни герои, включително статуетки на Шрек, Гандалф, и Хоумър Симпсън.

Този нов пазар има потенциала да измести един от най-печелившите сегменти на Холивуд.

Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още