IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пури – тънкостите при употреба

„Пура – изискана добавка към елегантния стил на живот” - Жорж Санд

09:37 | 01.09.09 г.
Пури – тънкостите при употреба
Пушенето на пури е медитация, своеобразен ритуал, сроден с усещанията на любителите на хубавото ядене. На пурата й се наслаждават, вкусват я като хубав коняк или вино.
 
Всяка, дори най-разкошната пура, ще породи отвращение или пристъп на кашлица, ако започнете да поглъщате дима, да я пушите като обикновена цигара. При пушенето на пури не се всмуква димът. Пурата е преди всичко вкус и аромат.
 
И така, седите в луксозен ресторант, и сервитьорът ви предлага пура, която се намира в специална дървена кутия. Нямате нищо против да опитате, но не знаете как се пуши. Поискайте помощ от сервитьора. Според етикета добрият сервитьор е длъжен да изреже и разпали пурата за вас. Е, ако искате да се насладите на ритуала, ще се наложи да усвоите някои тънкости. Те са толкова, колкото и на чайната церемония при двора на японския император.
 
Първото препятствие е панделката на пурата – етикета. Може да се свали, но може и да се остави. Измислено е от Екатерина Велика, за да не цапа пръстите.
 
При запалването не се използват запалки или свещи, за да не остане лош привкус. Привържениците на качествените пури са прецизни дори в запалването – те имат снопче от дървени клечки, които се запалват със запалка или кибрит и после се поднасят към пурата.
 
За да се съхрани вкуса и аромата им, пурите се носят в специални метални, цилиндрични кутийки.
 
Когато пурата се запалва, пламъкът трябва да се държи под ъгъл. Повъртете пурата пред пламъка, правейки кратки всмуквания. Вижте дали е запалена равномерно. Ако не е, обърнете я, за да я запалите. След запалване я оставете една минута. После всмуквайте през 30 - 90 секунди. Твърде честите всмуквания могат да доведат пурата до прегряване и да й придадат рязък вкус. Ако твърде рядко я всмуквате, тя ще угасне. Задръжте дима в устата си, наслаждавайки се на неговия вкус – букет от тютюнев аромат, който е съзрявал поне три години. Ако до вас има и чашка хубав коняк може да потопите края на пурата в коняка. Естествено този, който се докосва до вашите устни.
 
Как да се „разделите” с пурата? Просто я оставете настрана, тя бързо ще угасне. Изпушената пура не трябва да се чупи или троши.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още