IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lego става на 60!

Конкурентни фирми пуснаха "клонинг" продукти, а датската семейна компания трябва да се съревновава и с онлайн игрите

13:19 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Емблематичните пластмасови тухлички на Lego навършват 60 години през 2018 година. Датската компания обаче вече няма защита на патента си, а имитатори отдавна се опитват да настигнат и надминат успеха ѝ. Същевременно истинската конкуренция всъщност се разгаря другаде, отбелязва компанията.

Повече от половин век цветните пластмасови тухлички на Lego се използват за създаването на сгради, коли, самолети и цели въображаеми светове в детските стаи по целия свят, пише в цитиран от БТА анализ германската агенция DPA.

Появяват се пирати, принцеси и космически кораби наред с цели поредици конструктори, посветени на блокбастъри като "Междузвездни войни", "Карибски пирати" и "Хари Потър".

Същевременно конкурентни фирми пуснаха "клонинг" продукти, които много приличат на оригиналните, а датската семейна компания трябва да се съревновава и с онлайн игрите. Счетоводните документи на Lego вече не показват предишната добра форма.

Всичко започна преди около 60 години на 28 януари 1958 година. Някогашният управляващ директор на Lego Годфред Кирк Кристиансен внася патент за малко пластмасово кубче с два реда с по четири пъпчици отгоре и три тръбички отвътре и така се ражда емблематичната тухличка Lego. Скритите тръбички са тайната, която държи частите заедно и по-стабилно от другите конструктори. Техническият патент изтече след 20 години.

В наши дни всяка компания може да копира тухличките на Lego и доста го правят. 

Sluban, компанията чиято европейска централа се намира в Холандия, но произвежда конструкторите си в Китай, прави продукти, които могат да се свързват с тухличките на Lego, но са доста по-евтини.

Подобни стратегии имат и други фирми като Lepin и Lele. Те дори предлагат разработените вече теми от Lego. Разликата е, че те не се отказват от войници и танкове, които са табу за датчаните поради етични съображения.

Lego не може да направи нищо срещу копията, каза датският адвокат, специалист по патентите, Торбьорн Сванстрьом. "Тухличката изглежда по начина, по който изглежда, тъй като има функция," допълни той.

От години Lego съди имитаторите си, често напразно, а Сванстрьом казва, че тухличките на Lego вече не могат да бъдат защитени.

Всички ние знаем: никой от нас не харесва конкуренцията. Чудесно е да имаш монопол, допълва Сванстрьом.

Имитациите навлизат на основните пазари на Lego. Първо конкурентните продукти се продаваха само в Азия, след това в Гърция и Турция.

"Сега идват в Северна Европа", каза Сванстрьом. Дори в родината на Lego Дания голяма търговска верига за играчки неотдавна предложи "клонинги" на Lego малко преди Коледа.

В Германия Lego продължава да бъде безспорен пазарен лидер. Според германската асоциация за търговия на играчки (BVS) датската компания е производителят с най-голям оборот на германския пазар на играчки - доста по-напред от Ravensburger, Playmobil и Simba.

В германската статистика все още не са се появили копията на Lego, казва шефът на асоциацията Вили Фишел. Според асоциацията обаче оборотът на Lego в Германия е спаднал с 2% за периода януари - октомври.

Това е част от една по-широка тенденция за Lego. През първата половина на 2017 година продажбите и печалбата на Lego намаляха с 3 до 5% спрямо същия период предходната година. Дори 2016 година бе пълна с предизвикателства, особено на важните пазари Европа и САЩ, където продажбите намаляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още