IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се намира остров Мафия

Островът е известен сред любителите на сафари, екзотични плажове и красиви гледки, но няма нищо общо с криминалните кръгове

11:01 | 12.08.09 г.
Къде се намира остров Мафия

 

Островът със стряскащо име Мафия се намира в Индийския океан, недалеч от бреговете на Танзания и е под управлението на тази страна. Площта на острова е 394 кв. км и на него живеят около 40 хил. души, основно рибари и фермери.

 

Предполага се, че името е дошло от арабските търговци, които открили търговския път към източните брегове на Африка и Танзания преди още две хиляди години, пренасяйки слонова кост и черупки от костенурки. През това време островът принадлежал на племена, които се наричали „маафир” – вероятно някое от семитските древни племена на Йемен. Друга версия за името на острова идва от 16-ти век, когато португалците наложили там своята власт и станали робовладелци. По това време островът се обозначавал на картите като „морфих”, което на арабски означава група, архипелаг. Около архипелага действително са разположени множество малки островчета, повечето от които са необитаеми.

 

Съществува и трета хипотеза. На официалния за Танзания език суахили името на острова звучи „махали па афиа” и значи „целебна земя”. Тази версия е особено популярна в Танзания, тъй като позволява на местния бизнес да развива острова като място за оздравителен туризъм.

 

През 1995 година в южните части на острова се открива Национален морски парк, където се намира един от най-красивите коралови рифове на Източноафриканското крайбрежие. Там има уникални видове от твърди и меки корали и повече от 40 вида тропически риби и океански видове.

 

А освен интересното си име, остров Мафия няма нищо общо с криминалните финансови кръгове. Островът, в това число и Танзания, дори не са в списъка на страните „данъчен рай” по света. Мястото обаче е известно сред любителите на сафари, подводния риболов, гмуркането или пасивна почивка на дългите пясъчни плажове.

 

Островът предлага доста добри условия за сафари. Осемдневен преход из тайните кътчета на животните на Мафия струва 2 430 долара на човек, ако сте двама. За по-голяма група цената пада до 1 960 долара на човек и включва предвижване от летището в Танзания до острова, транспорт с 4WD Land Cruiser или Land Rover с фотографски пособия по време на самото сафари, професионален, англоговорящ сафари водач, храна по време на пътуването, включително минерална вода, такси за различните резервати и паркове, както и палатките и пособията, необходими за пренощуване под открито небе по време на прехода.

 

За онези, които искат истинска почивка и пълно спокойствие, плаж, слънце и море, остров Мафия предлага и хотелска част. Най-добрият хотел е Kinasi Lodge, който разполага и с единствения басейн на острова. Нощувка там струва 320 долара на човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още