IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея очаквано понижи основната лихва

Ходът едва ли ще даде началото на продължителен период на облекчаване на паричната политика, смятат анализатори

10:23 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Южна Корея очаквано понижи основната лихва

Централната банка на Южна Корея понижи основната си лихва за пръв път от 15 месеца в опит да стимулира икономическия растеж в страната, предава CNBC.

Банката намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 2,25%. Тъй като ходът ѝ беше очакван, пазарите реагираха сравнително спокойно.

Според анализатори решението е знак, че банката се огъва под натиска на правителството. Новоназначеният финансов министър Чой Киунг-хуан настоява за облекчаване на паричната политика, след като правителството въведе серия от стимулиращи мерки миналия месец, които да подкрепят изоставащия растеж.

„Ходът на централната банка свидетелства за координацията във вътрешността на властта. Миналия месец правителството въведе стимули и сега централната банка дава своя принос. Смятаме, че това ще подпомогне поддържането на растежа, като според нас БВП ще нарасне с 3,4% през тази година“, коментира икономистът в HSBC Роналд Ман.

Четвъртата по големина икономика в Азия се препъва в огромен дълг на домакинствата и и слаб имотен пазар. Тя нарасна с едва 0,6% през второто тримесечие спрямо първото, което беше най-слабото ѝ разширяване от повече от година.

Фискалните стимули на стойност 39 млрд. долара включват мерки за стимулиране на пазара на имоти като облекчаване на съотношението между размера на кредитите и оценката на имотите, както и на отношението дълг/доход за купувачите на домове. Увеличава се също и възможният размер на заемите.

Тъй като понижаването на основната лихва би трябвало да даде допълнителен тласък на икономиката, анализаторите не предвиждат последващи сваляния на лихвата. „Днешното сваляне на лихвата едва ли ще е началото на продължителен период на облекчаване“, посочва Гарет Ледър от Capital Economics.

„Всъщност, тъй като се очаква растежът да отскочи силно през втората половина на годината, благодарение на повишените публични разходи и ръста на износа, не би било изненада, ако днешното понижение бъде върнато в началото на следващата година“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още