IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилното производство на Острова продължава да расте през юли

Секторът остава един от най-добре представящите се в икономиката и основен двигател на възстановяването в промишлеността

16:21 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автомобилното производство на Острова продължава да расте през юли

Автомобилното производство във Великобритания нараства с 2,8% през юли спрямо година по-рано, оставайки един от най-издръжливите сектори на икономиката. Отрасълът е и основен двигател на възстановяването в промишлеността през последните няколко тримесечия, пише WBP Online.

132,5 хил. коли са произведени през юли, като средната цена на един изнесен автомобил днес е 20,6 хил. лири, спрямо 10,2 хил. през 2004. Месец юли бележи и преминаването на границата от 5 млн. изнесени автомобила от Великобритания от 2010 г. досега, по данни на Британското общество на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

„Британската автомобилна индустрия продължава своето възраждане през юли, отбелязвайки 5 млн. изнесени автомобила от 2010 г.“, коментира изпълнителният директор на SMMT Майк Хоус.

„Това е голямо постижение и доказателство за разрастващата се репутация на качеството на британските автомобили, както и за тяхното търсене. Цените на изнасяните от нас коли са се удвоили през последното десетилетие, отразявайки разнообразието от продукти, които произвеждаме и доказвайки стойността на сектора като възможност за инвестиции на световно ниво“, каза още той.

От последния доклад от тази седмица на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) става ясно, че промишленият сектор поддържа силния си темп на растеж през август, като общите поръчки нарастват, а перспективата пред сектора остава добра за предстоящото тримесечие.

Промишлеността се разширява с 0,2% през второто тримесечие, според втората оценка на растежа на БВП на Великобритания, което е значително по-малко от регистрирания през първото тримесечие растеж от 1,5%. Последното проучване на Markit на индекса на мениджърските покупки показва, че активността в сектора се забавя повече от очакваното през юли, но все пак остава над дългосрочните тенденции.

Въпреки това британският промишлен сектор остава силен, воден от растящото доверие на бизнеса, малко по-облекчени кредитни условия и по-ниски производствени разходи, натиснати от силната лира. Доброто представяне на сектора също така помага за насърчаването на трудовия пазар на Острова, който бележи бързо възстановяване от миналото лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още