IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът за газобетонови блокчета до ТЕЦ "Бобов дол" ще се строи с европари

Инвестицията е в размер на 8 млн. лв., а изграждането започва в началото на 2013 година

10:36 | 12.12.12 г.
Заводът за газобетонови блокчета до ТЕЦ "Бобов дол" ще се строи с европари

Завод за газобетонови блокчета за строителството ще бъде изграден край ТЕЦ "Бобов дол", след спечелен проект по европейска програма, съобщи изпълнителният директор на централата Владимир Владимиров, цитиран от БТА.

За производството ще се използва изцяло отпадъчната пепел след изгарянето на въглищата в ТЕЦ-а и гипсът, който се получава от сероочистващата инсталация. Досега отпадъците от твърдото гориво в централата не са използвани, а само складирани.

Капацитетът на производството ще бъде 150 хил. куб. метра газобетонови блокчета годишно, каза още Владимиров и допълни, че за продукцията ще бъдат търсени пазари и извън страната.

Стойността на проекта е около 8 милиона лева, като топлоцентралата има подписан договор с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за 50-процентно безвъзмездно осигуряване на средства по технологичното оборудване.

Срокът за изграждането на завода е 24 месеца. Изпълнението започва в началото на 2013 година.

Изпълнителният директор на централата съобщи още, че вторият енергоблок на ТЕЦ "Бобов дол" е бил включен в експлоатация от вчера (11 декември). Той посочи, че досега централата е работила само с единия от енергоблоковете си.

Причината са НЕК и министерството на енергетиката, които са преценили, че ТЕЦ "Бобов дол" не трябва да работи за крайния снабдител, тъй като има достатъчно мощности в "Марица Изток", които са с доста изисквания по договорите, и участието на централата в Бобов дол би влошило икономическите резултати на НЕК.

След като нямаше свободна мощност от тези централи, беше включен още един блок на централата в Бобов дол, уточни Владимиров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още