IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заработи новата регионална система за управление на отпадъците в Ямбол

Инфраструктурата ще бъде използвана от близо 270 хил. жители на пет общини

17:14 | 22.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Новата Регионална система за управление на отпадъците в Ямбол вече работи, съобщи общината.

Депото е изградено по проект, финансиран от оперативна програма „Околна среда“, на обща стойност 31 млн. лева. Проектът е изпълнен в партньорство с общините Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа, като община Ямбол е водеща.

Новата инфраструктура ще бъде използвана от близо 270 хил. жители на пет общини, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на общината. 

В новоизградената клетка 1 край ямболското с. Хаджидимитрово вече се депонират отпадъци.

Министър Василева подчерта усилията на общини и строители обектът да бъде приключен в изключително кратки срокове в последните няколко месеца, предвид принудителното забавяне повече от две години заради съдебни процедури срещу изграждането на новото депо.

Тя подчерта, че новата инфраструктура изцяло отговаря на съвременните изисквания за опазване на околната среда.

Екоминистърът и кметът на Ямбол Георги Славов заявиха, че това е единственият проект по „Околна среда“, който включва и рекултивация на старите общински сметища. Освен ямболското общинско депо за неопасни отпадъци, което се ползва като такова още от 1968 г., по проекта са закрити и рекултивирани старите сметища на Сливен, Нова Загора и Стралджа.

След рекултивацията са възстановени терени с обща площ близо 200 дка, а в продължение на 30 години в района ще се извършва мониторинг върху параметрите на околната среда.

Община Ямбол има желание да продължи с втората фаза на проекта - изграждане на компостираща и сепарираща инсталация, за да се намали обемът на депонираните отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още